Wykorzystując równość U{1}{n(n+1)}=U{1}{n}-U{1}{n(n+1)}, oblicz sumę:
kamczatka: I znowu mam podobne zadanie co dawałem, tutaj jest mnożenie i już nie wiem jak to zrobić,
Treść:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykorzystując równość |
| = |
| − |
| , oblicz sumę: |
| | n(n+1) | | n | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
4 lip 19:06
ZKS:
Podany przez Ciebie wzór jest nie prawdziwy.
4 lip 19:10
bezendu:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 6 | |
sprawdź w zbiorze czy się zgadza ?
4 lip 19:12
4 lip 19:13
Trivial: bezendu, zadanie dla Ciebie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykorzystując równość |
| = |
| − |
| oblicz sumę |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | |
4 lip 19:13
kamczatka: Dobrze wszystko podałem tak jak w podr.
4 lip 19:17
kamczatka: | | 1 | |
sory pomyłka w ostatnim ułamku nie powinno być nawiasu tylko samo |
| |
| | n+1 | |
4 lip 19:18
ZKS:
To podręcznik Cię albo oszukuje albo źle spojrzałaś i źle przepisałaś.
4 lip 19:19
kamczatka: źle spojrzałem, na inne zadanie
4 lip 19:21
bezendu:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| − |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | n | | n+1 | |
| | 2n(n+1)−2n−2+2n | | 2n2+2n−2n−2+2n | | 2n2+2n−2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 3n(n+1) | | 2n(n+1) | | 2n2+2n | |
| 2(n2+n−1) | | n2+n−1 | |
| = |
| chyba coś nie tak  |
| 2(n2+n) | | n2+n | |
4 lip 19:28
Trivial: bezendu, a gdzie kropki?
4 lip 19:30
bezendu:
| | 2n2+2n−2 | |
pomyłka |
| ? |
| | 3n2+3n | |
4 lip 19:31
Trivial: GDZIE SĄ KROPKI?
4 lip 19:32
bezendu:
zaraz będą
4 lip 19:33
kamczatka: A wymnożyłeś te liczby czy nie trzeba ?
4 lip 19:33
bezendu:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...... |
| = |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| +...... |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | n | | n+1 | |
4 lip 19:35
Trivial: bezendu, kropki oznaczają 'i tak dalej aż do'
4 lip 19:35
bezendu: ale jak to dalej ruszyć ?
4 lip 19:36
Trivial: rozpisz sobie więcej liczb, które są ukryte w kropkach.
4 lip 19:36
bezendu:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +.. |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 6 | |
4 lip 19:39
Trivial: no weźźźź
bezendu. nie osłabiaj mnie.

Naprawdę nie widzisz nic podejrzanego w tej
sumie?
podpowiedź: nie patrząc na pierwszy i ostatni składnik, cały środek sumuje się do ...
4 lip 19:41
bezendu:
do 0
4 lip 19:43
Trivial: (...) sumuje się do zera, a zatem wartość tej sumy to ...
4 lip 19:43
bezendu: 0
4 lip 19:46
Trivial:
nie
podpowiedź: a co się stało z pierwszym i ostatnim składnikiem?
4 lip 19:48
4 lip 19:48
bezendu:
| | 1 | | 5 | |
1− |
| = |
| to się tak zrobiło |
| | 6 | | 6 | |
4 lip 19:51
bezendu: @kamczatka czyli możesz przepisać, bo rozwiązałem dobrze
4 lip 19:51
Trivial:
podpowiedź 56 to nie jest prawidłowy wynik do mojego zadania (jest prawidłowy do
zadania kamczatki).
4 lip 19:52
Trivial: bezendu, dawaj. To jest bardzo proste.
4 lip 19:53
kamczatka: A ktoś by mógł powiedzieć lub napisać jakie działania muszę wykonać do mojego zadania ?
4 lip 19:54
Trivial: kamczatka, rozwiązanie Twojego zadania to post bezendu 4 lip 2013 19:12
4 lip 19:55
bezendu:
1 ?
4 lip 19:56
Trivial: bezendu, rozumiesz co oznaczają te kropki? Bo chyba nie bardzo.
4 lip 19:56
bezendu:
| | 1 | | 1 | |
że to działanie idzie tak dalej aż do |
| − |
| |
| | n | | n+1 | |
4 lip 19:58
Trivial:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | |
oznacza:
np. dla n = 5:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
np. dla n = 8:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | | 6*7 | | 7*8 | | 8*9 | |
np dla n = 2:
4 lip 19:58
bezendu: to akurat rozumiem
4 lip 20:01
Trivial: | | 1 | | n | |
Odpowiedź jest taka: 1 − |
| = |
| . Zobacz co otrzymasz dla n = 5.  |
| | n+1 | | n+1 | |
4 lip 20:01
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
Bezendu a byś mógł wytłumaczyć jak moje zadanie obliczyłeś bo |
| + |
| to jest |
| | 1*2 | | 2*3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| a w obliczeniach Twoich jest |
| + |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 2 | |
4 lip 20:02
4 lip 20:02
Trivial: bezendu, czyli odpowiedź jest ok czy nie?
4 lip 20:03
bezendu:
ale tego się nie wymnaża, masz podany wzór na tą zależność
4 lip 20:03
bezendu:
nie ( czytając Twój post 19:52)
4 lip 20:04
kamczatka: To za n co się przyjmuje , która liczbę ?
4 lip 20:04
Trivial:
bezendu. dałeś się nabrać odpowiedź
56 jest poprawna dla n = 5 (tyle co w zadaniu
kamczatki). Dla innej wartości n otrzymamy inną wartość sumy.
kamczatka, Twoje zadanie zostało od razu rozwiązane. Kolejne posty dotyczą innego zadania.
4 lip 20:06
kamczatka: wiem ale nie mogę zrozumieć mojego, co pod n podstawić
4 lip 20:07
bezendu:
Trivial dlaczego sprawdzasz dla n=5
4 lip 20:08
kamczatka: Nie, ja nie sprawdzam dla n+5
Ja nie wiem skąd tutaj to wszystko:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 6 | |
4 lip 20:10
bezendu:
@kamczatka to pytanie nie było do Ciebie

i jak już to dla n=5 a nie n+5
4 lip 20:11
kamczatka: Faktycznie sory ale mógłbyś wytłumaczyć co trzeba podstawiać pod n w moim zadaniu ?
4 lip 20:12
Trivial:
kamczatka, w Twoim zadaniu nie ma żadnego n i nic pod niego nie trzeba podstawiać.
bezendu, a dlaczego nie? Żeby zobaczyć czy rozumiesz.
4 lip 20:13
kamczatka: To skąd te liczby w moim zadaniu
4 lip 20:14
bezendu:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ze wzoru 1− |
| i tak dalej aż do − |
| |
| 1*2 | | 1+1 | | 6 | |
4 lip 20:14
bezendu:
mogło być również dla n=2 wtedy post 19:35 byłby dobry
4 lip 20:16
kamczatka: to po co oni dawali te mnożenie ?
4 lip 20:16
bezendu:
żebyś skorzystał ze wzoru który miałeś podany w treści zadania.
4 lip 20:17
Trivial:
kamczatka:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= (1− |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 6 | |
4 lip 20:17
kamczatka: a ten przykład trochę trudniejszy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 10*11 | | 11*12 | | 12*13 | | 99*100 | |
4 lip 20:21
bezendu:
czemu trudniejszy
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +.... |
| − |
| = |
| |
| 10 | | 11 | | 11 | | 12 | | 12 | | 99 | | 100 | | 10 | |
4 lip 20:24
kamczatka: nie ogarniam tego
4 lip 21:01
bezendu:
4 lip 21:07
kamczatka: już jednak wiem o co chodzi. A chcialem spytac czy takie obliczenia przydaja sie w zadaniach?
bo pewnie i tak zapomne ten wzor.
4 lip 22:09
kamczatka: Jak ktoś powie czy takie wzory przydają się w innych zadaniach

?
5 lip 13:27
Basia: przydaje się, ale na poziomie szkolnym, jeżeli trzeba z niego skorzystać, zwykle jest podawany
5 lip 13:50