4 lip 17:57
Caleczka: ktos moze pomoc?
4 lip 18:24
Trivial: | | 1 | | 2x | | 1 | |
(arctg√x2−1)' = |
| * |
| = |
| |
| | 1+x2−1 | | 2√x2−1 | | x√x2−1 | |
Dobrze masz?
4 lip 18:31
4 lip 18:32
asdf: wynik to:
| | 1 | |
−arctg( |
| ) + C, a Tobie wyszło arctg(√x2−1) + C |
| | √x2−1 | |
4 lip 18:33
Caleczka: to moze wrzesnia nie bedzie
a czy ta calka ograniczona nieskonczonoscia i liczba 2 wynosi π/6 ?
4 lip 18:34
Caleczka: no to zle czy dobrze?
4 lip 18:35
Caleczka: a gdzie blad?, poniewaz nie potrafie sie go doszukac
4 lip 18:36
ZKS:
Przecież Trivial policzył pochodną Twojego wyniku dla sprawdzenia i zobacz co otrzymał.
4 lip 18:40
Trivial: Jest ok.
4 lip 18:40
Caleczka: fakt, asdf mnie zmylil moge Wam jeszcze jedno zadanko do sprawdzenia dac?
4 lip 18:45
Caleczka: jak mozecie jeszcze to:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą y=sinx oraz stycznymi do tej krzywej w punktach x
0=0
i x
1=π
tu moje obliczenia:
http://pokazywarka.pl/jpheyr/
dzieki, to bedzie wszystko
4 lip 18:54
Caleczka: @Trivial @ZKS @asdf mozecie pomóc? lub ktokolwiek?
4 lip 19:04
Trivial:

Nie patrząc na Twoje obliczenia:
y
1 = f'(0)*(x−0) + f(0) = cos(0)x + sin(0) = x.
y
2 = f'(π)*(x−π) + f(π) = cos(π)(x−π) + sin(π) = −x + π.
Punkt przecięcia:
|D| = ∫
0π/2(x − sin(x)dx + ∫
π/2π (−x+π − sin(x))dx
| | π2 | | π2 | | π2 | | π2 | | π2 | |
= |
| − |
| + |
| + |
| + [cosx]0π = |
| − 2. |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | | 4 | |
Patrzymy na Twój wynik →
OK
4 lip 19:05
ZKS:
y = ax + b
y = sin(x)
y' = cos(x)
y'(0) = cos(0) = 1 ⇒ a = 1
y = x + b
0 = 0 + b ⇒ b = 0
y = x
y = sin(x)
y' = cos(x)
y'(π) = cos(π) = −1
y = −x + b
0 = −π + b ⇒ b = π
y = −x + π
−x + π = x
| | x2 | |
2 * ∫ [x − sin(x)]dx = 2 * [ |
| + cos(x)]π/2 0 |
| | 2 | |
| | π2 | | π2 | |
2 * [ |
| ] − 2 = |
| − 2 |
| | 8 | | 4 | |
4 lip 19:08
ZKS:
Przepraszam nie odświeżyłem bo pisałem.
4 lip 19:09
Caleczka: Stary dzieki Ci bardzo, uradowales mnie

czyli rozwalilem egzamin xD
4 lip 19:09
Trivial: ZKS.
4 lip 19:11
ZKS:
Przepraszam jeszcze raz Trivial nie widziałem Twojego postu gdy to pisałem.
4 lip 19:18
Trivial: Przeprosiny nieprzyjęte! powód: nie było potrzeby przeprosin.
4 lip 19:19
ZKS:
Heh error 404 przeprosiny nie przyjęte.
4 lip 19:22
Trivial:
Tak,
ZKS.
Error 404: Przeprosiny nieprzyjęte!
Powód: Żal do którego się odwołano nie istnieje na serwerze.
4 lip 19:24
ZKS:
Masz jakieś praktyki w tym semestrze
Trivial?
4 lip 19:27
Trivial: mam.
4 lip 19:28
ZKS:
A dużo już ogółem praktyk miałeś?
4 lip 19:39
Trivial: zaczynam w sierpniu.
4 lip 19:39
Caleczka: a Trivial co studiujesz?
4 lip 21:49