matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozstrzygnij czy liczba a=U{2+p{2}}{p{2}+1} jest wymierna czy niewymierna
kamczatka:
2+
√
2
Rozstrzygnij czy liczba a=
jest wymierna czy niewymierna
√
2
+1
Ja to zrobiłem tak:
2+
√
2
√
2
−1
2+
√
2
(
√
2
−1)
a=
*
=
= 2+2−
√
2
= 4−
√
2
√
2
+1
√
2
−1
2−1
natomiast w odpowiedziach mam:
√
2
(
√
2
+1)
a=
=
√
2
√
2
+1
I jak oni to zrobili przecież w liczniku nie było dwóch
√
2
i moje rozwiązanie jest złe ?
4 lip 14:02
kamczatka:
już wiem czemu bo
√
2
(
√
2
+1) = 2+
√
2
Tylko chciałem spytać czy te moje pierwsze rozwiązanie co wyszło 4−
√
2
jest źle co jest w nim nie tak ?
4 lip 14:05
ICSP:
Mnożysz
cały
licznik przez
√
2
− 1 nie sam
√
2
(2 +
√
2
) * (
√
2
−1)
: a =
2 − 1
4 lip 14:12
kamczatka:
dobra już wiem dzięki.
4 lip 14:18
bezendu:
@kamczatka→
https://matematykaszkolna.pl/strona/1635.html
4 lip 15:09