DANY JEST CIĄG O WYRAZIE OGÓLNYM
KARPYK: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = − n2 +8n +2
a) określ monotoniczność ciągu (an )
b) czy ciąg ten jest ograniczony ?
c) czy ciąg ten ma wartość najmniejszą i największą ?
4 lip 19:42
Trivial:
an = −n2 + 8n + 2 = −(n2 − 8n − 2) = −[(n−4)2−16 −2] = 18 − (n−4)2.
Spróbuj teraz.
4 lip 19:46
KARPYK: −[(n−4)2−16 −2] = 18 − (n−4)2
nie rozumiem skąd to się wzięło.
4 lip 20:02
KARPYK: (n−4)2 = n2 + 8n +8 , a dalej nie rozumiem toku myślenia
4 lip 20:03
bezendu:
an+1=−(n+1)2+8(n+1)+2=−(n2+2n+1)+8n+8+2=−n2−2n−1+8n+10=−n2+6n+9
an+1−an=−n2+6n+9−(−n2+8n+2)=−n2+6n+9+n2−8n−2=−2n+7
4 lip 20:06
Trivial:

Z mojej postaci można od razu odczytać, że mamy parabolę o ramionach skierowanych w dół i
wierzchołku w punkcie (4,18). Skąd od razu:
1. Ciąg a
n osiąga wartość największą (równą 18) w punkcie n = 4.
2. Ciąg a
n (n∊N) rośnie na przedziale n∊(−
∞,4), a maleje na przedziale n∊(4,
∞)
4 lip 20:12
Trivial:
KARPYK, po prostu przekształciłem do postaci kanonicznej (kombinując wzorami skróconego
mnożenia)
4 lip 20:15
KARPYK: postać kanoniczna to 4 lata wstecz dla mnie bo na studiach jestem ,ale przypomnę sobie , mam 2
sposoby rozwiązania więc myślę , że dam radę , dziękuję i pozdrawiam
4 lip 20:22