pilne
fizyka: Człowiek o masie 60kg biegący prostopadle do brzegu z prędkością 3km/h wskakuje na kładkę o
masie M=90kg płynącą równolegle do brzegu z prędkością 1km/h . Z jaką prędkością będzie
płynęła kładka z człowiekiem?
4 lip 09:03
Sinusoidalny ruch prostego osc: Do której ty chodzisz ze rozwiazujesz takie proste zadania wgl po co je rozwiazujesz ?
Marnujesz sobie tylko czas
Kiedyś powiedziałeś ze sprawdzając tylko wyniki więc proszę
Wynik to 1,8 km/h
4 lip 10:56
bezendu: @Sinusoidalny ruch prostego osc znowu głosisz swoje teorie ? Może, dla niego te zadani są
trudne i nie potrafi ich rozwiązać... ?
4 lip 10:59
fizyka: własnie mi też wyszło 1,8km/h ale podobno nie taki powinien byc wynik
4 lip 11:23
Saizou : z zasady zachowania pędu mamy:
m
1*v
1+m
2*v
2=(m
1+m
2)*v
c
60*3+90*1=(60+90)*v
c
180+90=150v
c
270=150*v
c
4 lip 11:40
Saizou : czy jakoś tak
4 lip 11:40
fizyka: tylko że tu podobno:
trzeba osobno porównać prędkości x i prędkości y. Bo człowiek porusza się z Vx a kładka z Vy i
nie można tego razem uznać.; z Vx czyli prostopadle do brzegu rzeki i Vy równolegle
i p1 i p2 przecinają się pod kątem 90st wiec razem z pędem wypadkowym tworzą trójkąt
prostokątny. Pwyp należy policzyc Pitagorasem ( a2+b2=c2)
wie ktoś jak to zrobic w ten sposob?
4 lip 11:55
xxx:
Panowie co za bzdury wypisujecie!

Pęd jest wielkością wektorową a nie skalarem
4 lip 11:56
fizyka: xxx mógłbyś to rozwiazac?
4 lip 11:58
xxx:
Poprawna odpowiedź:
| | 3√5 | | km | | km | |
vc = |
| |
| ≈ 1,34 |
| |
| | 5 | | h | | h | |
4 lip 11:58
fizyka: a przedstawisz rozwiazanie?
4 lip 12:00
xxx:
| | √m12v12 + m22v22 | |
vc= |
| |
| | m1 + m2 | |
4 lip 12:00
fizyka: a mógłbyś w dwóch słowach napisać dlaczego tak?
4 lip 12:02
xxx:
Przecież sam opisałeś wszystko w poście z 11:55.
4 lip 12:05
fizyka: ok sprobuje dojsc do tego
4 lip 12:05
fizyka: dzieki
4 lip 12:05
Boogeyman: Mi wychodzi 1,56 km/h. Zajmijmy się prędkością składową x kładki z człowiekiem, jeżeli
pominiemy opór wody to z zasady zachowania pędu bedzie sie ona prostopadle do brzegu poruszala
z predkoscia 1,2 km/h. Teraz predkosc skadowa y : jest to 1 km/h ponieważ tak szybko plynie
woda. Z pitagorasa liczymy, że prędkość po złożeniu predkosci x oraz y wynosi 1,56km/h
4 lip 12:09
xxx:
źle liczysz składową y!
4 lip 12:15
xxx:
zasada zachowania pędu w kierunku y:
(m1+ m2) vy = m2v2 ⇒ vy = 0,6 km/h
a nie tak jak Ty napisałeś 1km/h
4 lip 12:18
Boogeyman: Brałem to zadanie na logikę, w ogóle nie liczyłem zmiany predkosci w zdłuż brzegu. Woda za
chwilę wyrówna predkosc do 1 km/h. Zgodzę się, że w momencie styku czlowieka z kładką predkosc
y zmieni się. Pytanie jest "Z jaką prędkością będzie płynęła kładka z człowiekiem?" Najlepiej
to na dwa sposoby rozwiązać, mój oraz Twój. Pytanie nie wskazuje jednoznacznie na moment
ruchu.
4 lip 12:25
xxx:
W zasadzie to masz racje zasada zachowania pędu nie będzie działała w kierunku y bo działa siła
zewnętrzna pochodząca od wody. Więc należy tylko ją zastosować w kierunku x i wtedy Twój wynik
będzie poprawny.
4 lip 12:26
fizyka: czyli oba rozwiazania są poprawne?
4 lip 12:44
xxx:
Powiem tak w momencie w którym człowiek ląduje na desce to moje rozwiązanie jest prawidłowe.
Zauważ że jak odczekamy odpoweidnio długi czas to opory wody wyhamują prędkość prostopadłą do
zera, a równoległą przyspieszą do prędkości nurtu czyli w końcu będzie prędkość 1km/h.
4 lip 12:54
fizyka: okej dziekuje za wszelkie wyjasnienia
4 lip 13:02