fizyka
mariusz: Wektor położenia zmienia się w czasie i ma postać r(t)=i(2t2 +t) + j(3t +5) + k(1t2+2). Napisz
wyrażenie na prędkość v i przyspieszenie a obliczając kolejne pochodne tego wektora
Co otrzymasz całkując wektor przyspieszenia po czasie?
4 lip 17:24
ZKS:
r(t) = (2t2 + t)i + (3t + 5)j + (t2 + 2)k
x = 2t2 + t
y = 3t + 5
z = t2 + 2
x' = 4t + 1
y' = 3
z' = 2t
V(t) = (4t + 1)i + 3j + 2tk
x'' = 4
y'' = 0
z'' = 2
a(t) = 4i + 2k
Całkując wektor przyśpieszenia po czasie otrzymasz wektor prędkości.
4 lip 17:40
fx: r(t) = (2t2)i + (3t + 5)j + (t2 + 2) o taki wektor Tobie chodzi?
Jeśli tak to sprawa jest prosta.
Prędkość w chwili czasu t, rozumiemy jako pochodną funkcji r(t) po czasie. Różniczkujesz
wyrażenia przy wersorach i otrzymujesz funkcje v(t) = dr(t)/dt. Przyśpieszenie jest drugą
pochodną po funkcji drogi w czasie − co oznacza, pierwszą pochodną prędkości po czasie.
Przykład:
r(t) = t3i + 6x−1j + etk
v(t) = r'(t) = 3t2 i + 6j + etk
a(t) = r''(t) = v'(t) = 6ti + 0j + etk
4 lip 17:43