dsfghjkl;'\
Sinusoidalny ruch prostego osc: Wykazac z egdy a>0 b>0 i a≠b to
| √a3+a√b−b√a−√b3 | |
| =a−1/2+b−1/2 |
| √a3b−√ab3 | |
Proszę z wytłumaczeniem
4 lip 21:37
ZKS:
Podstawię dla czytelnego zapisu za
√a = t oraz
√b = u
| t3 + t2u − tu2 − u3 | |
| = |
| t3u − tu3 | |
| t3 − u3 + t2u − tu2 | |
| = |
| tu(t2 − u2) | |
| (t − u)(t2 + tu + u2) + tu(t − u) | |
| = |
| tu(t − u)(t + u) | |
| (t − u)(t2 + tu + u2 + tu) | |
| = |
| tu(t − u)(t + u) | |
| t + u | | u | | t | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = t−1 + u−1 = |
| tu | | tu | | tu | | t | | u | |
(
√a)
−1 + (
√b)
−1 = (a
1/2)
−1 + (b
1/2)
−1 =
a−1/2 + b−1/2
Starałem się jak mogłem rozpisywać żeby było zrozumiałe.
Używałem wzoru a
2 − b
2 = (a + b)(a − b) oraz a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2).
4 lip 21:45
5-latek: No to jesli zrozumiales to zadanie i to co napisal ZKS to prosze nastepne Sprowadz do mozliwie
prostej postaci wyrazenie
| | 1+a2−2a | | 1 | | 1−a2 | |
[ |
| (1− |
| )]: |
| Zadanie nr 2. |
| | a2−a3+a4 | | | | 1+a+a3+a4 | |
Podaj interpretacje geometryczna zbioru A∩Bgdzie A={(x,y):x∊R i y nalezy do⋀∊ R i ⋀4x+3y≤12}
a B={(x,y):x∊R⋀y∊R ⋀ |y|≤2} W sumie proste sa to zadania . Tylko troche pomysl
4 lip 23:35
Sinusoidalny ruch prostego osc: Dziękuje

Żałuje ze sam tego nie mogłem zeobic
4 lip 23:40