k
Sinusoidalny ruch prostego osc: nie ma co robić

dajcie zadanko na pozioie 1 lo
3 lip 23:16
Godzio: Znaleźć taką najmniejszą liczbę naturalną n, aby liczby postaci n + 1 oraz n − 110 były
kwadratami liczb naturalnych
3 lip 23:19
Sinusoidalny ruch prostego osc: n+1 = x2 ∧ n−110 = y2
x2 − y2 = (n+1) − (n−110) = 111
x2 − y2 = (x−y) (x+y) = 111
111 = 3 * 37 << liczby naturalne
pierwsza:
x +Y = 37
x − y = 3
2x = 40
x − 20
n= 202 − 1
n = 399
druga:
x+y = 1
x − y = 111
2x = 112
x = 56
n = 562 − 110
n= 3135
3 lip 23:50
Godzio:
3 lip 23:51
Sinusoidalny ruch prostego osc: czyli mam isc spac ? nie ma wiecej?
4 lip 00:06
Godzio: Udowodnij, że punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny z przeciwprostokątną
dzieli tę przeciwprostokątną na odcinki, których iloczyn jest równy polu tego trójkąta.
4 lip 00:08
Sinusoidalny ruch prostego osc:

ale to nie prawda .
Punkt styczności dzieli przeciwprostokątną ale na przyprostokątne zmniejszone o r
4 lip 00:21
Sinusoidalny ruch prostego osc: Dobrze myślę ?
4 lip 00:23
Sinusoidalny ruch prostego osc: jest ktos bo nie iwem czy czekac?
4 lip 00:24
Sinusoidalny ruch prostego osc: halo
4 lip 00:25
asdf: pitagorasem
4 lip 00:35
Sinusoidalny ruch prostego osc: Nie rozumie
4 lip 00:48
Godzio:
Kombinuj

To jest prawda, pamiętaj, że pole prostokąta to iloczyn przyprostokątnych
podzielony przez 2.
4 lip 00:55
Sinusoidalny ruch prostego osc: No wiem ale jestem w łóżku i nie mam jak.
Jeśli możesz dodaj jeszcze jedno zadanie to zrobię je oba jutro
4 lip 01:07
Sinusoidalny ruch prostego osc:
4 lip 01:07
4 lip 01:13
Godzio: No i masz kolejne

Ja idę spać, bo rano trzeba wstać, dobranoc
4 lip 01:29
Sinusoidalny ruch prostego osc: Ok juz wiem ze : r2 + rv + xr to pole trójkąta
Ale nie umiem tego przekształcić do x * r
4 lip 10:41
Sinusoidalny ruch prostego osc: 5−latek twoich zadań nie wiem jak zrobic
4 lip 10:42
4 lip 10:51
5-latek: To zadanie nr 1 jest z egzamimu na studia ekonomoczne dla pracujacych z 1971r .
4 lip 11:04
Sinusoidalny ruch prostego osc:
W praktyce osoba zajmująca sie ekonomia korzysta z takich obliczeń?
4 lip 11:34
5-latek: W praktyce pewnie nie . Ale to mial byc przyszly student wiec musial umiec takie obliczenia
wykonywac
4 lip 11:40
5-latek: Ale zrobiles to dalej . jesli tak to pokaz rozwiazanie
4 lip 11:41
Godzio:
I jak ?
4 lip 22:53
sunus: @Godzio nie wiem
5 lip 13:38
Sinusoidalny ruch prostego osc: s
5 lip 13:38
Sinusoida: Jak to zrobić?
5 lip 21:02
Godzio:
| | a + b − c | |
Wykorzystaj to, że r = |
| (łatwo wyprowadzić − a najlepiej to wyprowadź) |
| | 2 | |
Dalej zadanie jest banalne
5 lip 21:58
Sinusoidalny ruch prostego osc: r2 + rv + xr = xr
(a+b−c)2 + a+b−c * 2v + a+b−c * x = a+b−c * x/ − a+b−c * x
(a+b)−c)2 + a+b−c * 2v = 0
a2 + 2ab + b2 − 2ac +2ab +c2 +a+b−c * 2v = 0
a2 + b2 + c2 +2ab +2ac +2ab +a+b−c * 2v = 0
a2 + b2 + c2 +2(2ab+ac+av+bv−cv) = 0
5 lip 23:01
Sinusoida: To jak ?
6 lip 23:38
Sinusoidalny ruch_prostego os: Jak to zrobić ?
7 lip 12:27
pigor: ..., to ja pokażę, ale ty musisz nieco uważniej przyjrzeć się swojemu
rysunkowi powyżej i odpowiedzieć sobie dlaczego

, a więc np. tak :
z poczciwego tw. Pitagorasa masz
(r+v)2+(r+x)2= ((x+v)2 ⇔ r
2+2rv+v
2 + r
2+2rx+x
2= x
2+2xv+v
2 ⇔
⇔ 2rv+2r
2+2rx= 2xv /:2 ⇔ rv+r
2+xr= xv ⇔
r2+(x+v)r =
xv= S c.n.u. .
7 lip 20:52
Sinusoida: Aaaaas
7 lip 23:45