Prosze
Sinusoidalny: Zadajcie mi zadanie na poziomie 1 lo żeby sobie pomyśleć dłużej
1 lip 21:39
ICSP: Wyznacz taki wartości parametru m aby punkt przecia prostych należał do prostokata:
A(0 ; −4) , B(10 ; −4) ,C( 10 ; 1) ,D(0 ; 1)
jeżeli proste są określone następująco :
x −y = m2 + 2m
x+y = m2 − 4
1 lip 21:43
Dominik: a co przerobiles w 1 lo? to cos znajde.
1 lip 21:44
Mila:
1) W poniedziałek cenę pewnego towaru zwiększono o 10%, zaś w środę zmniejszono o 15%. Oblicz
początkową cenę tego towaru, jeśli ostatecznie po tych zmianach wynosiła 187 zł.
2) Z miast odległych o 52 km o godzinie 8:00 wyjechali naprzeciw siebie dwaj rowerzyści.
Każdy z nich jechał ze stałą prędkością. Prędkość jazdy jednego z nich wynosiła 15 km/h. Ile
wynosi prędkość jazdy drugiego rowerzysty, jeżeli spotkali się o godzinie 9:20 ?
1 lip 22:28
Saizou : Mila nie przesadzasz z tym 1) zadankiem
1 lip 22:30
ICSP: na poziom pierwszej lo dobre.
1 lip 22:31
Mila: To są zadania z próbnej matury .
1 lip 22:37
ICSP: chyba z próbnej podstawowej matury
1 lip 22:41
Sinusoidalny: ICSP nie wiem nie mogę tego zrobić nie miałem tego w szkole ale :
−4 ≤x≤1
0≤y≤10
x = 2m
2 + 2m − 4
y = m
2 − 4 − x
y = m
2 − 4 − 2m
2 − 2m + 4
y = m
2 − 2m
0≤m
2 − 2m≤10
1 ≤ m ≤
√10 + 1. ?!
4 ≤ 2m
2 + 2m − 4≤1
| | 1 | |
−2 ≤ m2 + m − 2≤ |
| . Nie wiem jak to obliczyć nauczycie mnie ? Pisze z komórki więc |
| | 2 | |
sorry ze tak mało
1 lip 22:42
Mila: OKE Lublin (chyba) po I klasie.
1 lip 22:42
Dominik: nie pamietam, czy w 1 klasie w ogole byla funkcja kwadratowa. Sinusoidalny, powiedz, co
przerobiles, a dam ci ciekawe zadanie.
1 lip 22:44
ICSP: źle zapisane warunki początkowe.
No i niestety musisz policzyć od nowa y
1 lip 22:45
Sinusoidalny: Ale najpierw chce tamto zrobić . Nie potrafię rozwiązać. Tych rownan
1 lip 22:45
1 lip 22:46
Sinusoidalny: A no tak :0 to juz wiem jak to zrobić dziękuje Ci
1 lip 22:47
Sinusoidalny: Jak to rozwiązać? 4≥ m2+m≥−1
1 lip 22:56
use: rozbij na dwie nierownosci
1 lip 22:57
use: 4≥m2+m i m2≥−1
rozwiaz i wyznacz czesc wspolna ( bo obie nierownosci muszą zachodzić )
1 lip 22:59
use: *druga to m2+m≥−1
1 lip 22:59
Dominik: musisz znalezc takie m, dla ktorych prawdziwa jest koniunkcja m2 + m ≤ 4 ∧ m2 + m ≥ −1
1 lip 23:01
1 lip 23:06
use: m2+m−4≤0
liczysz delte wyznaczasz miejsca zerowe, patrzysz na wspolczynnik przy x2, jak dodatni to
ramiona paraboli skierowane dpo gory a jak ujemny to w dół ... najlepiej ogarnij funkcje
kwadratowe bez tego raczej bedzie ci ciezko ^^
jest tutaj sporo zadan z funkcji kwadratowaj dodsanych przez Jakuba ^^
1 lip 23:09
1 lip 23:10
Sinusoidalny: To jest na poziomie pierwszej lo?
1 lip 23:10
Dominik: mi sie wydaje, ze nierownosci kwadratowe mialem dopiero w drugiej klasie.
1 lip 23:16
use: nie mysl w ten sposob moze co jest na poziome a co nie jest pomysla tak, "chce sie nauczyc
matematyki" a tutaj nie ma poziomow matematyka jest jedna jak zrozumiesz zagdnienie to pozniej
zobaczysz nie bedzie ci praktycznie robilo roznicy czy zadanie bedzie z poziomu ppdstawowego
czy rozszerzonego bedziesz tylko wiedział o tym ze jst wiecej liczenia w trudniejszym zadaniu
^^
Wiec moja rada jest taka, zapomnij o tym czy to jest dla 1 lo czy moze dla 2 lo ( pomysl o tym
ze 30 lat temu funkcja kwadratowa byla w 8 klasie

A jezeli chcesz od podstaw naprawde sie nauczyc od takich podstawowych ppodstaw to polecam
strone matemaks.pl
1 lip 23:16
Dominik: choc moge przyznac, ze naleza do najprzyjemniejszej partii materialu, a zatem i najlatwiejszej.
1 lip 23:17
Dominik: jesli chcesz sie poduczyc f kwadratowej to zacznij od zrozumienia skad wlasciwie sie ta delta
bierze, a nie bezmyslnie jej wszedzie uzywac. w zasadzie staraj sie jej unikac, czesto wydluza
czas obliczen.
tutaj moje, choc zadne to odkrycie ameryki, wyprowadzenie wzoru na pierwiastki trojmianu
kwadratowego:
http://mdzn.pl/wyroznik.html
1 lip 23:19
Sinusoidalny: Ok ale to jest takie męczące
1 lip 23:20
use: @dominik akurat tutaj nie wiem czy przyznac ci racje czy tez nie , wiadomo wiedziec skad sie
bierze warto ale czy nie uzywac

tutaj bym sie kłucił bo idąc tym tokiem uczmy dzieci teori
mnogosci bo jak to tak mozna liczb uczyc bez wyjasnienia skad sie biorą
1 lip 23:22
Sinusoidalny: Jestem zły ze tego nie umiem pa
1 lip 23:23
Dominik: korzystam z tych wzorow w zasadzie gdy pojawia sie jakis nieciekawy niewymierny pierwiastek.
tak to o wiele ciekawiej jest zgadywac z wzorow viete'a czy kombinowac wzorami skroconego
mnozenia.
1 lip 23:24
Sinusoidalny: Kurcze filozofowac to sobie idzcie gdzie indziej
1 lip 23:25
Sinusoidalny: Po co ci ten napis " miejsce na reklamę " na stronie internetowej?
1 lip 23:28
use: @sinusoidalny nie przejmuj sie stary, początki są trudne wiec poki co naprawde z mojej strony
polecam ci matemaks.pl porób mase prostych zadań żebys w ogole w miare kumał o co biega z dnia
na dzień nabierzesz wprawy a wtedy to co ci podeslal dominik bedzie dla ciebie w pelni
zrozumiale ^^

nie rob nic ponad swoje sily staraj sie wszystko co robisz rozumiec w miare
mozliwosci ^^swoja drogą matematyki zaczalem sie uczyc od jakiegos roku tak konkretnie i musze
sie przyznac ze na poczatku liczylem bezmyslenie delte ale czy mi to zaszkodzilo

tego nie
wiem wiedzialem na początku tylko tyle ( ze mądzrzejsi ode mnie delte wymyslili i ze z tego
policzyc mozna miejsca zerowe myslalem sobie " fajnie

" jednak uplynelo troche czasu i
czlowiek pojął że to wynika z tego co pokazał ci dominik , wszystko w swoim czasie
1 lip 23:31
Dominik: sprzedaje powierzchnie reklamowa, a co, jestes zainteresowany?
1 lip 23:32
use: I jeszcze jedno zapamietaj sobie to bo nie będe sie powtarzał

NIKT NIE MÓWIŁ ŻE BĘDZIE LEKKO, MATEMATYKA JEST DLA PRAWDZIWYCH MĘŻCZYZN jakby nie było TO
OSTRE NARZĘDZIE
1 lip 23:34
1 lip 23:34
5-latek: chciales sobie posiedziec dluzej to masz Wykazac z egdy a>0 b>0 i a≠b to
| √a3+a√b−b√a−√b3 | |
| =a−1/2+b−1/2 |
| √a3b−√ab3 | |
Zadanie nr 2
| | 4−5x | | 4 | |
Dla jakich m nierownosc |
| >0 ma nastepujace rozwiazanie −2<x< |
| |
| | x+m | | 5 | |
1 lip 23:36
use: NBo to posiedzi do konca zycia

no nic ja ide spac ^^
narazie panowie

matematycznych snow

( nie no zartuje,wiem ze wolicie erotyczne
1 lip 23:37
5-latek: A pamietasz jak filozofowales w poscie < pomoc > Jej tez bylo nieprzyjemnie
1 lip 23:40
use: co?
1 lip 23:43
5-latek: Chodzi o kolege ktory chcial posiedziec dluzej .
1 lip 23:48
Sinusoidalny: Icsp prosiłem na poziomie 1 lo nie mieliśmy takich rownan nigdy nie liczyliśmy delty
Tylko. Sie przez ctciebie Zzdenrwowoalem
2 lip 10:42
Nienor: A skąd niby
ICSP ma wiedzieć, co było przerabiane w
Twojej szkole

Ja miałam funkcję kwadratową w 1 LO, a logarytmy w drugiej, są tacy co to robili na odwrót.
Masz dwie nierówności (nie wnikam już czy poprawne warunki czy nie)
Pierwsza:
m
2+m+1≥0
(m+1)
2−m≥0
(m+1)
2≥m
I dla m∊(−∞,0] w oczywisty sposób równanie jest spełnione.
Dla m∊(0,1] − po prawej stronie masz jaką liczbę mniejszą od 1, a po lewej coś większego od 1
(dlaczego

bo żeby kwadrat jakiejś liczby był mniejszy od 1, to ta liczba też musi być
mniejsza od 1) − więc też spełnione.
Dla m∊(1,+∞) − no cóż, po lewej stronie jest liczba o jeden większa i jeszcze w kwadracie,
chyba nie trzeba tłumaczyć, czemu jest ona większa

Więc nierówność spełniają wszystkie liczby rzeczywiste.
Oczywiście to jest nieformalny sposób rozwiązania (bo to bardziej szacowanie wyniku), ale w
dalszym ciągu prowadzący do poprawnej odpowiedzi. A z tego wniosek jest taki, że byłeś w
stanie to rozwiązać mając wiedzę z 1 LO, bo liczby rzeczywiste i ich własności chyba
mieliście
2 lip 11:15
5-latek: Prosze posluchac. kazdy czlowiek popelnia bledy (ja tez) . Ale potrafi sie do tego przyznac i
przeprosic. tego nie zrobiles . dlatego pisze.
2 lip 11:17
asdf:
nie mieliśmy takich rownan nigdy nie liczyliśmy delty
Duuużo przed Tobą
2 lip 12:03
5-latek: asdf to ze nie mieli delty to nie szkodzi . Jesli zauwazyles to kolega
pigor trzaska
bez delty rownania kwadratowe

chodzi o to czy w ogole wie o co chodzi .
2 lip 12:23
pigor: ...,

no to "trzasnę" np. tak
m2+m+1 ≥0 /*4 ⇔ 4m
2+4m+4 ≥0 ⇔ (2m)
2+2*2m*1+1+3 ≥ 0 ⇔
(2m+1)2+3 ≥0 ⇔
⇔
x∊R , lub dalej (2m+1)
2 ≥ −3 i tu chyba widać najbardziej co trzeba.
2 lip 12:46
asdf: mi chodzi ogolnie, bez delty mozna rozwiazywac rownania kwadratowe − ale w szkole sredniej tego
nie uczą..idą schematami.
2 lip 12:46
Dominik: co niestety jest katastrofalne w skutkach dla niektorych
2 lip 12:48
use: zastanawiam sie dlaczego wszystkich ta delta tak boli

? ja np lubie jej uzywac, mądry
czlowiek do tego doszedl i chwala mu za to, jak mam kombinowac z przeksztalcaiem to wole po
prostu policzyc delte , a widze ze tutaj duzo ludzi ma jakąś nieuzasadnioną niechec do delty

Ja Lubie delte
2 lip 12:51
Dominik: proste − ucza takiego delikwenta delty, potem pojawiaja sie wielomiany wyzszego stopnia i sobie
nie radza. a moznaby pokazac na latwiejszym przykladzie trojmianu kwadratowego jak rozkladac
wielomian na czynniki.
2 lip 12:55
use: no ale dominik co ma piernik do wiatraka

delta dziala jezeli mamy wielomian drugiego stopnia
czyli postaci ax
2+bx+c gdzie a≠0
Jezeli to sie wie to nie ma problemu a na wielomiany wyzsego stopnia ze szkoly sredniej mamy
twierdzenie bezout i dzielenie wielomianu wiec ja nie widze problemu. W szkole srednie nie
dostaniesz wielomianu z pierwiastkiem niewymiernym wiec co za problem ^^
2 lip 12:58
asdf: @use
nie mam nic do delty, mam do sposobu nauczania w szkole sredniej − uczą jednego sposobu, nie
pokazują, ani prostrzych, ani trudniejszych. Poźniej masz zadanie z "odskocznią" od standardu
i przeciętny uczen szkoly sredniej nie wie co z tym zrobic.
2 lip 13:00
asdf: przykladowe:
udowodnij, że:
m3 + 2m2 + m ≤ 0 dla każdego m ≤ 0, niby banał, ale juz nie ma tu trójmianu kwadratowego
wprost podanego..i uczen sie gubi.
2 lip 13:02
Dominik: znowu use, o wiele ciekawiej jest sobie wielomian porozkladac na czynniki poprzez grupowanie.
wielokrotnie widzialem tutaj, gdy ktos pomagal (niekoniecznie slawetny pigor

), a szukajacy
pomocy i tak nie rozumial, w koncu w szkole pokazali inaczej − zero pomyslunku.
2 lip 13:04
Mila:
ASdf, bardzo się mylisz, w I LO uczy się rozwiązywać równania kwadratowe bez delty. (pewne
typy)
Podobnie w GM.
2 lip 18:44
PW: dla sinusoidalnego, co chciał pomyśleć sobie dłużej.
Wiedząc, że a+b+c=0 i a2+b2+c2=1, obliczyć a4+b4+c4.
Jest to zadanie na poziomie podstawowym, można powiedzieć gimnazjalnym. Każdy wie, co to znaczy
druga lub czwarta potęga, wzór na ewentualne (a+b+c)2 można łatwo wymyślić lub znaleźć w
tablicach (tu już trochę podpowiadam). Żadnej nowej teorii do tego zadania już do matury nie
będzie. Ręczę, że większość maturzystów nie rozwiąże.
Eksperci, nie zepsujcie zabawy za szybko.
2 lip 22:08
asdf: @Mila
Uczy się, ale wiekszosc probuje to rozwiązać przez delte − bo szybciej, bo malo czasu na lekcji
itd..
2 lip 22:13
asdf: PW
z tego zadania wynika, ze:
2 lip 22:25
asdf: zrobione!
2 lip 22:38
2 lip 23:14
ZKS:
To jest niby mała podpowiedź przecież dałeś rozwiązanie.

Może
Sinusoidalny by sobie
poradził bez podpowiedzi zadanie na pomyślunek.
2 lip 23:19
asdf: podpowiedzi się otwiera jak sie siedzi nad zadaniem więcej jak godzine..jezeli sprawi jemu
satysfakcje to, ze na podstawie podpowiedzi z 23:14 rozwiązał dalszą część, wtedy oszukuje sam
siebie.
2 lip 23:22
asdf: jak możesz to usuń

podpowiedź
2 lip 23:22
ZKS:
Gdybym mógł to bym usunął bo to nie jest podpowiedź tylko rozwiązanie.
asdf masz na wieczór zadanko.
Oblicz wartość wyrażenia
cos(10
o)cos(30
o)cos(50
o)cos(70
o).
2 lip 23:27
asdf: mogłeś dodać jeszcze cos(90
o) i byłoby wszystko jasne
2 lip 23:33
asdf: żmudne liczenie..
2 lip 23:33
ZKS:
Aż takich żmudnych tam obliczeń nie ma.
2 lip 23:42
ICSP: ZKS widzę ze dałeś koledze zadanko które można w pamięci zrobić
2 lip 23:53
asdf: już jutro nad tym posiedze − dzisiaj już mi sie nie chce szukać kartki z długopisem, dobranoc
2 lip 23:54
ZKS:
Jeżeli widzi się coś to i w pamięci można na spokojnie.
3 lip 00:00
Jak to zrobić ?: Wiedząc, że a+b+c=0 i a2+b2+c2=1, obliczyć a4+b4+c4.
Jest to zadanie na poziomie podstawowym, można powiedzieć gimnazjalnym. Każdy wie, co to znaczy
druga lub czwarta potęga, wzór na ewentualne (a+b+c)2 można łatwo wymyślić lub znaleźć w
tablicach (tu już trochę podpowiadam). Żadnej nowej teorii do tego zadania już do matury nie
będzie. Ręczę, że większość maturzystów nie rozwiąże.
Eksperci, nie zepsujcie zabawy za szybko.
Jak to zrobić może ktoś wytłumaczyć ?
Tak?: (a2+b2+c2)2 =12 =1
3 lip 19:47
Jak to zrobić ?: Dobrze!
3 lip 19:50
ZKS:
Skoro wiemy że
a + b + c = 0 oraz a
2 + b
2 + c
2 = 1
to
(a + b + c)
2 − 2(ab + ac + bc) = 1
0
2 − 2(ab + ac + bc) = 1
a
4 + b
4 +c
4 = (a
2 + b
2 + c
2)
2 − 2(a
2b
2 + a
2c
2 + b
2c
2) =
(a
2 + b
2 + c
2)
2 − 2[(ab + ac + bc)
2 − 2(a
2bc + ab
2c + abc
2)] =
(a
2 + b
2 + c
2)
2 − 2[(ab + ac + bc)
2 − 2abc(a + b + c)] =
| | 1 | |
12 − 2 * [(− |
| )2 − 2abc * 0] = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 − 2 * |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
3 lip 19:53
Jak to zrobić ?: Ale skąd to sie wzięło do kur
3 lip 19:58
ZKS:
Przecież masz napisane czytać umiesz raczej.
3 lip 20:00
Jak to zrobić ?: Małe to po tym "to" dlaczego tak?
3 lip 20:26
ZKS:
a2 + b2 + c2 = (a + b + c)2 − 2(ab + ac + bc).
3 lip 20:27
Jak to zrobić ?: Why
3 lip 20:44
Trivial: Jak to zrobić ?, zadaj sobie trochę trudu i zobacz ile to jest (a+b+c)2...
3 lip 20:45
Jak to zrobić ?: Wiedzialbym gdyby tam bylo tylko a i b
3 lip 20:50
Trivial: Więc jaki problem? Sam wyprowadź wzór.
(a+b+c)2 = [(a+b) + c]2 = (a+b)2 + 2(a+b)c + c2 = ... ?
3 lip 20:51
Jak to zrobić ?: Wow
3 lip 20:58
fx: Nie Wow

.
Dla ułatwienia możesz sobie zrobić φ = (a + b) i wówczas masz do rozwinięcia (φ + c)
2.
3 lip 21:46
Sinusoidalny ruch prostego osc: @PW Dzięki twojemu zadaniu pierwszy raz od początku wakacji dłużej pomyślałem.
Dziękuję Ci bardzo

Proszę o więcej zadań przy których można dłużej pomyśleć i są dla mnie wykonalne .
(do tej pory coś czuje w głowie

)
3 lip 22:30
Sinusoidalny ruch prostego osc: a tak w ogóle to ktoś mi dał bana
3 lip 22:37
Sinusoidalny ruch prostego osc: 2) Z miast odległych o 52 km o godzinie 8:00 wyjechali naprzeciw siebie dwaj rowerzyści.
Każdy z nich jechał ze stałą prędkością. Prędkość jazdy jednego z nich wynosiła 15 km/h. Ile
wynosi prędkość jazdy drugiego rowerzysty, jeżeli spotkali się o godzinie 9:20 ?
3 lip 23:29
Sinusoidalny ruch prostego osc: Jak tez zadania zrobić ? Próbowałem zrobić ale nich z tego .
4 lip 10:22
Sinusoidalny ruch prostego osc: 5−latka
4 lip 10:43
ZKS:
Zważaj na słownictwo.
4 lip 23:50
Sinusoidalny ruch prostego osc: 23:36
Drugie zadanie jak to zrobić .?!
4 lip 23:52
ZKS:
| 4 − 5x | |
| > 0 jest równoważne nierówności przy założeniu że x ≠ −m |
| x + m | |
(4 − 5x)(x + m) > 0
(5x − 4)(x + m) < 0
| | 4 | |
skoro rozwiązaniem jest przedział x ∊ (−2 ; |
| ) to jednym pierwiastkiem jest liczba |
| | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
−2 a drugim |
| a widzimy że jeden z pierwiastków nierówności jest równy |
| zatem |
| | 5 | | 5 | |
drugim pierwiastkiem musi być −2.
4 lip 23:59
Sinusoidalny ruch prostego osc: Nie rozumie
Dlaczego nie moze być −1 tez jest mniejsze od 0
5 lip 00:09
ZKS:
Ale tu chodzi o nierówność jeżeli −1 było by pierwiastkiem to byś miał nierówność
| | 4 | | 4 | |
(5x − 4)(x + 1) < 0 ⇒ x ∊ (−1 ; |
| ) a Ty masz mieć przedział (−2 ; |
| ) a tak |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | |
tylko będzie wtedy kiedy pierwiastki Twoje będą równe odpowiednio −2 oraz |
| . |
| | 5 | |
5 lip 00:13
Janek191:
S = 52 km
t
0 = 8.00
t
1 = 9.20
−−−−−−−−−−−−−−−−−
v
2 = ?
| | 1 | | 4 | |
Mamy t = t1 − t0 = 9.20 − 8.00 = 1.20 h = 1 |
| h = |
| h |
| | 3 | | 3 | |
oraz
v
1 *t + v
2*t = S ⇒ v
2*t = S − v
1*t
Po podstawieniu danych otrzymamy
| | 4 | | 4 | |
v2* |
| = 52 − 15* |
| / * 3 |
| | 3 | | 3 | |
4*v
2 = 156 − 15*4 = 96 / : 4
v
2 = 24
====================
5 lip 07:24
Sinusoidalny ruch: i tak nie rozumie ...
5 lip 11:05
asdf: albo sobie zbyt wysoko poprzeczke podnosisz, albo jestes leniem i Ci sie nie chce tego
zrozumieć. Wybieram opcję druga, trafiłem?
5 lip 11:14
Basia:
wystartowali o 800; spotkali się o 920 czyli jechali 1h 20 min = 12060 h = 113h
= 43h
A jechał z prędkością va = 15km/h czyli przejechał
s1 = 15*43 km = 20 km
ponieważ cała droga ma 52 km to B musiał przejechać w tym czasie 52−20 = 32km
czyli
32 = vb*43
vb = 32*34 = 24km/h
5 lip 12:52
5-latek: A co tutaj jest takiego trudnego do zrozumienia .
Przedstaw sobie ta sytuacje na osi liczbowej
| | 4 | |
jesli obaj spotkali sie o godz 9.20 to obaj jeechali 1godzine i 20 minut czyli |
| h |
| | 3 | |
| | 4 | |
Przeciez znasz wzor na droge s1=v1*t Skoro 1 jechal 15km/h to przez |
| h przejechal |
| | 3 | |
| | 4 | |
s1=15* |
| = [km] ...policz |
| | 3 | |
Teraz ile km przejechal 2 rowerzysta zeby spotkali sie o wyznaczonym czasie.?
s
2=52−s
1= policz
| | 4 | |
Teraz jesli wiesz ile km przejeschal i ze ta trase pokanal w |
| h wylicz predkosc drugiego |
| | 3 | |
rowerzysty. czyli s
2=v
2*t wylicz z tego v
2 − koniec. Tyle
5 lip 12:59
sunus: | 4 − 5x | |
| > 0 jest równoważne nierówności przy założeniu że x ≠ −m |
| x + m | |
Chodziło mi o to...
5 lip 13:32
sunus: Ale i tak dziękuję Basia , 5−latek:
5 lip 13:35
sunus: ok nie musze wszystkiego wiedzieć
5 lip 13:35
Basia:
| | licznik | |
ułamek = |
| |
| | mianownik | |
zakładamy, że mianownik≠0
ułamek > 0 ⇔ [ (licznik>0 i mianownik>0) lub (licznik<0 i mianownik<0) ] ⇔
licznik*mianownik > 0
5 lip 13:44