Pilne
fizyka: Łódka płynie prostopadle do brzegu rzeki z prędkością 5,4km/h. Prąd znosi ją na 100m. Szerokość
rzeki wynosi 300m. Po jakim czasie łódka dopłynie na drugi brzeg? Jaka jest prędkość nurtu
rzeki?
4 lip 22:30
fizyka: pomoze ktos?
4 lip 23:00
dero2005:

AB = 300 m
BC = 100 m
CA =
√AB2 + BC2 = 316,22 m
| | CA | | 316,22 | |
T = |
| = |
| = 0,0585 h = 3,5 min → czas przepłynięcia |
| | v | | 5400 | |
| | BC | | 0,1 | | km | |
vr = |
| = |
| = 1,709 |
| → prędkość nurtu |
| | T | | 0,0585 | | h | |
5 lip 21:16