Działania różniczkowe
Dawiop: 1) y'+2y=0 , y(0)=3
2) y'−x2+y=0 , y(1)=e
3) y'=x+2 , y(0)=4
Proszę o sprawdzenie czy dobrze to robię:
1) dy/dx=−2y
dy=−2ydx
dy/y=−2dx
∫1/y dy = −2∫dx
ln|y|=−2x + C
Dalej nie wiem co zrobić.
2) Nie mam pojęcia
3) dy/dx=x+2
dy=x+2dx
∫dy=∫x+2dx
y=x2/2+2x+c
Rozwiązane ogólne
4=02/2+2*0+C
C=4
y=x2/2+2x+4
Rozwiązanie szczególne
4 lip 13:16
Dawiop: Do tego 1 zrobiłem dalej, ale nie wiem czy dobrze.
1) dy/dx=−2y
dy=−2ydx
dy/y=−2dx
∫1/y dy = −2∫dx
ln|y|=−2x + C
y=e−2x*C
Ogólne
3=e−2*0*C
C=3
y=e−2x*3
4 lip 13:20