aaa
ICSP: Dla
Przyszłych maturzystów :
1. Znajdź takie wartości parametru m aby pierwiastki x
1 oraz x
2 równania:
5
x(x+1) * 25
[m(m−1)]/2 =
√5x2 * 125
[m2 + m + 1]/2
spełniały warunek :
2. Określ liczbę rozwiazań w zależności od parametru m :
b) 9
1/2(x2 − x) − 3/4 =
4√3m−1
4 lip 17:50
Caleczka: ISCP mozesz zerknac do caleczki prosze?
4 lip 18:04
4 lip 18:12
Saizou : a mam pytanie tam po = 5
x2/2
4 lip 18:19
4 lip 18:20
Saizou : mi chodzi o to √5x2?
4 lip 18:21
ZKS:
No tak.
4 lip 18:22
Saizou : policzyłbym to ale nie posiadam kartki pod ręką, niestety
4 lip 18:24
Piotr: Zadanie 2.
Sprowadzilem do wspolnych podstaw do 2 i otrzymalem:
2
3x2+3xm=2
−16
3x
2+3xm+16=0
Δ<0 ( brak rozwiazań)
9m
2−192<0/3
3m
2−64<0
| | 8 | | 8 | |
I tu czesc wpolna m∊(− |
| ; |
| ) |
| | √3 | | √3 | |
Δ=0 (jedno rozwiazanie)
Δ>0(dwa rozwiazania)
Wiem powinienem usunac niewymiernosc ale nie moglem tutaj po usuniecie jej zapisac w postaci
ulamka
4 lip 18:31
4 lip 18:35
Piotr: Zle policzylem na kalkulatorze... wkurza mnie ten nowy kalkulator przez niego trace czas
4 lip 18:36
Piotr: czyli zamiast 2−16 bedzie 2−27?
4 lip 18:38
asdf: | | 1 | |
( |
| )27/4 = 2−4(27/4) = 2−27 |
| | 16 | |
4 lip 18:40
ZKS:
Dobrze Piotr więc licz dalej.
4 lip 18:41
Piotr: Ok, dzięki czyli zle wyliczlem na kalkulatorze. Okej ja juz musze isc szykowac sie na wyjazd na
mecz POlska− USA

. Do zobaczenia
4 lip 18:41
ZKS:
Przecież dopiero jutro grają?

O której wyjeżdżasz?
4 lip 18:45
Piotr: Jestem już

. No tak jutro graja, mam o 5:15 autobus a potem pociągiem z Warszawy do Katowic
4 lip 20:59
Piotr: Niedlugo zabiore sie za te zadania, wstawie je pozniej ( jak zrobie w ogole )
4 lip 21:02
Piotr: Zadanie 2.
a) 23x2+3mx=2−27
3x2+3mx=−27
x2+mx+9=0
1. Dwa rozwiązania
Δ>0
Δ=m2−36>0
m2>36 *√
ImI>6
m>6 v m<−6
m∊(−∞;−6) u (6;+∞)
2. Jedno rozwiązanie
Δ=0
m2−36=0
m2=36
m=6 v m=−6
m∊∫−6,6∫
3. Brak rozwiązań
Δ<0
m2−36<0 *√
ImI<6
m<6 i m>−6
m∊(−6;6)
4 lip 21:27
Piotr: b)3x2−x−0,75=30,25m−0,25
4 lip 21:34
Piotr: x2−x−0,75=0,25m−0,25
x2−x−0,5−0,25m=0 *4
4x2−4x−2−m=0
1. Dwa rozwiązania
Δ>0
16−4*4(−2−m)=16−16(−2−m)=16+32+16m>0
16m>−48
m>−3
m∊(−3;+∞)
2. Jedno rozwiązanie
Δ=0
16m=−48
m=−3
m∊∫−3∫
3. Brak rozwiązań
Δ<0
16+32+16m<0
16m<−48
m<−3
m∊(−∞;−3)
4 lip 21:38
ZKS:
Zadanie 2 a)

b) źle i to na samym początku.
4 lip 21:48
Piotr:
Gdzie mam bląd

?
4 lip 21:52
ZKS:
| | 3 | | 3 | |
Na samym początku 2 * |
| = |
| ?  |
| | 4 | | 4 | |
4 lip 21:59
ZKS:
Jak coś dam kolejne zadanie.
| 1 | | 1 | |
| ≥ |
| |
| √3x + 1 − 2 | | 4 − (√3)x + 2 | |
4 lip 22:06
Piotr: Poprawa zadania 2 b)
3x2−x−1,5=30,25m−0,25
x2−x−1,5=0,25m−0,25
4x−4x−5−m=0
1. Dwa rozwiazania
Δ>0
16m>−96
m>−6
2. Jedno rozwiazanie:
Δ=0
16m=−96
m=−6
3. Brak rozwiazan:
Δ<0
16m<−96
m<−6
Zgadza sie teraz?
4 lip 22:08
ZKS:
Teraz jest

.
4 lip 22:10
Piotr: Doszedlem do takiego czegos narazie
(3x+1−2)(4−√3x+2)≤0
Dobrze czy zle?
4 lip 22:19
ZKS:
Napisz jak robiłeś po kolei to wtedy będę mógł powiedzieć czy dobrze.
4 lip 22:27
Saizou : czy w tym pierwszym takie 'fatalne' wyniki wychodzą
4 lip 22:30
Piotr: | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| |
| (3x+1−2)0,5 | | 4−(√(3)x+2 | |
I teraz pomnozylem przed kwadrat mianownika znaczy sie lewa strone
| | 3x+1−2 | |
I otrzymalem |
| ≤0 |
| | 4−(√(3)x+2 | |
4 lip 22:33
ZKS:
A czy ktoś mówił że zawsze ładne wyniki wychodzą.
4 lip 22:34
Piotr: zamiast 0 powinno byc 1. Wiem ze tu juz mam blad
4 lip 22:34
ZKS:
A gdzie Ci zjadło prawą stronę skoro pomnożyłeś przez kwadrat mianownika?
Taka mała uwaga jeżeli ustalisz dziedzinę to wyrażenia √3x + 1 − 2 to jest > 0
ze względu na dziedzinę.
4 lip 22:38
Saizou : | | −5−√13 | | √13−5 | |
m∊(−∞: |
| ) ∪ ( |
| :+ ∞)  |
| | 2 | | 2 | |
4 lip 22:40
Piotr: OK. Ja juz musze iść spać bo rano wstaje.W inny dzien sproboje te zadanie zrobic. Dzieki za
pomoc ZKS
4 lip 22:40
ZKS:
Spoko
Piotr.

Miłego wyjazdu.
Saizou w zadaniach
ICSP pewnie ładne wyniki
wychodzą więc źle za chwilę sam zobaczę.
4 lip 22:47
Piotr: Dzięki ZKS
4 lip 22:48
ZKS:
Mi inaczej wyszło
Saizou. Pokaż jak liczysz może ja coś źle liczyłem.
4 lip 23:01
ICSP: w pierwszym wychodza łądne wyniki.
4 lip 23:03
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Z tego warunku |
| + |
| > 0 też wychodzą ładne wyniki ICSP w sensie |
| | x1 | | x2 | |
bez pierwiastków?
4 lip 23:17
ICSP:
4 lip 23:19
ZKS:
5
x2 + x + m2 − m = 5
x2/2 + 3/2(m2 + m + 1)
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x2 + x + m2 − m − |
| x2 − |
| m2 − |
| m − |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 5 | | 3 | |
| x2 + x − |
| m2 − |
| m − |
| = 0 / * 2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2 + 2x − m
2 − 5m − 3 = 0 (nie liczę Δ)
Tutaj już się dostaję rozwiązanie podane przez
Saizou.
4 lip 23:36
ICSP: hmm
W takim razie sprawdzę później czy czegoś źle nie przepisałem
4 lip 23:37
ZKS:
Spoko.

To
Saizou chyba dobrze rozwiązał.
4 lip 23:39
Saizou : więc istnieje jakaś nadzieja że udało mi się
5 lip 12:26
ICSP: źle przepisałem
5 lip 12:47
Saizou : głowa do góry, każdemu zdarzają się błędy, a jaka jest prawidłowa wersja ?
5 lip 13:02
ICSP: zamiast m2 jest mx w wykładniku.
5 lip 13:04
ICSP: to może ja dam jeszcze 3 zadanka

Zasady takie jak wcześniej

Tylko mautrzyści.
Zad
1
Wyznaczyć okres podstawowy funkcji :
Zad
2
Udowdnić tożsamość :
(2 sin
2x − 1)(2 sin
2y −1) = cos
2(x+y) − sin
2(x+y)
Zad
3
| | π | | π | |
a) Pokazać że f(x) = cos2x + cos2( |
| + x) − cosx * cos( |
| + x) jest funkcją stałą |
| | 3 | | 3 | |
b) Znaleźć takie m aby
f(x) = sin
4x − sin
2xcos
2x + cos
4x + m(sin
4x + cos
4x) było funkcją stałą.
5 lip 16:17