analityczna
matura: Punkty A=(1,√3), B=(5, 5√3) są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C
zrobiłem to tak
prosta przechodząca przez punkty A i B y=
√3x
środek odcinka |AB|=3;3,
√3
prosta prostopadła i przechodząca przez ten punkt
dalej nie wiem co robić

mógłby ktoś mi pomóc ?
4 lip 21:29
Janek191:
Obliczyć długość boku AB
a = I AB I =
√ ( 5 − 1)2 + ( 5 √3 − √3)2 =
√ 42 + ( 4 √3)2 =
=
√16 + 16*3 =
√64 = 8
Równanie okręgu o ś rodku A i r = a = 8
( x − 1)
2 + ( y −
√3)
2 = 64
Ten okrąg przetnie się z prostą o równaniu
| | √3 | |
y = − |
| x + 4√3 w punkcie C. |
| | 3 | |
Po rozwiązaniu tego układu otrzymamy
x = − 3 , y = 5
√3
C = ( − 3; 5
√3)
==============
4 lip 22:04
Janek191:
To zadanie ma dwa rozwiązania:
C1 = ( − 3, 5 √3)
x = 9
y = − 3 √3 + 4 √3 = √3
C2 = ( 9 ; √3)
===============
4 lip 22:11
Aga1.: @ matura, dalej.
| | √3 | | √3 | |
Punkt C(x,− |
| x+4√3) leży na symetralnej y=− |
| x+4√3 i |
| | 3 | | 3 | |
IACI=IBCI
| | √3 | | √3 | |
√(x−1)2+(− |
| x+4√3−√3)2=√(x−5)2+(− |
| x+4√3−5√3)2 |
| | 3 | | 3 | |
Podnieś obustronnie do kwadratu i wylicz x.(oczywiście wszystko jest pod pierwiastkiem
Lub wykorzystując obliczenia Janka
i h=IS
ABCI
5 lip 14:22
Aga1.: Jednak ze związku IACI=IBCI nie znajdziemy punktu C, bo to za mało.
Więc
S
AB=(3,3
√3)
IS
ABCI=4
√3
| | √3 | |
√(x−3)2+(− |
| x+4√3−3√3)2=4√3 /2 |
| | 3 | |
4x
2−24x−108=0 //:4
x
2−6x−27=0
x=−3 v x=9
policz jeszcze y z równania symetralnej
5 lip 19:40
Mila:
Matura, początek dobrze, resztę jak u Janka. Ze względu na dane z pierwiastkami u Janka
najprostszy sposób.
5 lip 19:57
Mila:
5 lip 20:53
mk108:

5
2
6 lip 17:52
matura: Dziękuje
Mila
15 lip 20:20
Mila:
15 lip 20:39