matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.12.2009
Zadania
Odp.
4
zadanie/pomocy:
y= −2x
2
+12x+1
2
karolina15:
Jak rozwiązać ten układ równań?
0
m:
siemka Godziu
2
marian z zakopanego:
rozwiąż równanie: 2x+1=2−
√
3
x
6
Sylwia:
tg
2
x a x jest 1 czyli tg
2
1 to ile to bedzie?
4
kzrk:
∫x
4
e
2
xdx
2
Sylwia:
po zastosowaniu reguly d'Hospitala wyszlo mi cos takiego :
3
damorka:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= (2−m
2
)x
2
+ 4mx +4m
3
kapustagłowapusta:
Witam, problem mam aktualnie następujący: Nie wiem jak przekształcić funkcję, żeby nadawała się do wykorzystania sposobu
4
Roman29:
Witam. Mam taki problem: W(x)=a
2
x
3
−3ax
2
−6x−2a
1
marian z zakopanego:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= (x−4)
3
+(3x−8)
2
a) Znajdź te argumenty dla których wartości funkcji f są mniejsze od wartości funkcji g(x)=
1
marian z zakopanego:
Odległość między miastem A i B wynosi 540 km Pociąg ekspresowy pokonuje tę odległość w czasie o trzy godziny krótszym niż pociąg osobowy. Prędkość ekspresu jest większa od prędkości pociągu
0
xyhoo23:
Mam 2 małe pytanka, chodzi o monotonicznosc ciagow, nie wiem jak rozwalic cos takiego bo nie robilem podobnych przykladow:
2
xyhoo23:
Mam 2 mae pytanka, chodzi o ograniczonosc ciagow, nie wiem jak rozwalic cos takiego bo nie robilem podobnych przykladow:
0
Ksia:
W listopadzie pewien wychowawca obliczył ilość godzin nieobecnych nieuspr. swojej klasy.
1
dori:
Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres jest prostopadły do wykresu:
1
dori:
Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres jest równoległy do wykresu:
0
Julia:
Wykaż że jeśli a,b i c są długościami boków trójkąta ostrokątnego takimi że a<b<c oraz alfa<beta<gamma są miarami kątów tego trójkąta leżącymi odpowiednio na przeciwko boków a,b,c
4
magda:
Bardzo proszę o pomoc.. jest mi to bardzo potrzebne....
1
Julia:
W trapezie równoramiennym ABCD wysokość DE ma długość 6cm. Punkt E dzieli podstawę AB na dwa odcinki. Wiedząc, że |EB|=8cm. Oblicz pole trapezu ABCD.
3
gutek:
Rozwiąż równanie: 4|x + 3| = 12
1
agata:
oblicz długość przekątnej: − prostopadłościanu, w którym trzy różne krawędzie mają długości 3cm, 4cm, 5cm;
0
grzesiek:
Zad. 1
0
Kasiek:
W pewnej szkole badano czas, jaki spędzają uczniowie w ciągu tygodnia na zajęciach dodatkowych w szkole. Zmierzono ten czas na losowo wybranych 40 uczniach i uzyskano następujące wyniki:
9
Radek:
Witam, mam poważny problem, mianowicie muszę zaliczyć sprawdzian z równoległości i prostopadłości prostych w układzie współrzędnych.
1
krzysiek:
w pewnewj zabawie towarzyskiej kazda dziewczyna bioraca udział w tej zabawie zadaje dwa pytania kazdemu chłopcu uczestniczącemu w zabawie a kazdy chłopiec zadaje jedno pytanie kazdej
10
wrrr:
?gradient
? pochodne cząstkowe
? błagam
!
2
aaddaa:
w trojkacie ABC kat przy wierzcholku A ma miare 30 stopni, a najkrotszy bok ma długosc 4 cm. ile wynosi dlugosc przeciwprostokoatnej?
4
Donna:
Na loterii jest n losów w tym 6 wygrywających. Kupujemy 2 losy. Wyznacz n tak, aby
1
prawdopodobieństwo, że oba losy będą wygrywające było większe od
.
3
4
sylwester:
w prostokątnym układzie współrzędnych wyznacz zbiór wszystkich punktów o współrzędnych (m, n) takich że fukncja f(x)=x
2
−2mx+n+1 ma dwa różne miejsca zerowe należące do przedziału
0
jowita:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawedź boczna o dl. 8dm tworzy z wysokoscia ostroslupa kąt 30 stopni. oblicz objetosc ostroslupa
0
rozalia:
podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o jednym z boków długości 5 cm i przekątnej długości 15 cm. przekątna prostopadłościanu tworzy z jego płaszczyzną kąt 45 stopni. oblicz objętość i
11
sylwester:
3
2
5
3
Liczby
i
są pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
+17x+b
a) wyznacz a i b b) znajdz trzeci pierwiastek wielomianu
5
sylwester:
Wykaż że równanie ax
3
+(b−4)x
2
+cx+d gdzie a, b, c, d tworzą rosnący ciąg kolejnych liczb naturalnych nieparzystych ma tylko jedno rozwiązanie
5
sylwester:
x
2
+1
1
x
rozwiąz równanie
+
=
gdzie a jet parametrem rzeczywistym
a
2
x−2a
ax−2
a
2
sylwester:
(m−1)x−2y=2 dany jest układ równań liniowych z parametrem m x+(m+2)y=1 zbadaj liczbę rozwiazań tego
3
rozalia:
oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa, którego podstawą jest kwadrat o polu 49 cm a wysokość ściany bocznej jest o 3 cm dłuższa od krawędzi podstawy.
1
Majka:
jedna ze ścian prostopadłościanu ma wymiary 8cmx10cm. prostopadłościan ten ma objętość 320cm. Podaj wymiary pozostałych ścian
11
Majka:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawedzi podstawy równej 8cm krawedz boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. oblicz objętość ostrosłupa
1
natasza:
podstawa prostopadłościanu ma wymiary 3cmx4cm ajego przekątna ma długość 13 cm. oblicz objętość prostopadłościanu
10
Nikka:
Zad. 1 W urnie jest 5 kul białych, 2 czerwone i 3 czarne. Losujemy kolejno dwie kule. Jakie jest
1
MMM:
Hej
0
Kasiek:
W pewnej szkole badano czas, jaki spędzają uczniowie w ciągu tygodnia na zajęciach dodatkowych w szkole. Zmierzono ten czas na losowo wybranych 40 uczniach i uzyskano następujące wyniki:
5
kamil:
Prosze o sprawdzenie wynikow:
1
x
wyznacz asymptoty funkcji f=(
) do potegi
3
1−x
1
wojtas:
Wyznacz odwrotność liczby:
1
2
(4
3
)
<
/div>
* 27
<
/div>
2
3
1
(16
<
/div>
)
3
4
0
Marinka:
Podstawą czworościanu ABCD jest trójkąt rownoboczny ABC o boku a, ściana boczna BCD jest trójkątem równoramiennym prostopadłym do płaszczyzny podstawy, a kąt płaski ściany bocznej
2
Iza:
Proszę o pomoc, zupełnie nie mam pomysłu. Oblicz: 5
log
3
7
− 7
log
3
5
1
ulka456:
podaj przykład liczb całkowitych dodatnich a i b,spełniających nierownośc
4
9
<
a
b
<
5
9
1
ktos...5:
Dwa pociągi towarowe wyjechały z miasta A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociag jadacy z miasta A do miasta B wyjechał o godzine wczesniej niz pociąg jadący z miasta B do miasta A i
1
ktos...5:
Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d. Długośc boku c to 90% długości boku a. długośc boku d to 120% długosci boku b. Oblicz ile procent pola prostokąta o
14
sylwester:
y=x Para liczb (x , y) jesr rozwiązaniem układu równań y=mx+2 Naszkicuj wykres funkcji
1
sylwester:
wykaż że nie istnieje parametr m taki że funkcja określona wzorem
x
3
−mx
2
+x+12
dla x∊R−{4}
x−4
f(x)=
1
krzysiek:
ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy dwie liczby bez zwracania i zapisujemy w kolejnosci wylosowania tworzac liczbe dwucyfrowa. jezeli p jest prawdopodobienstwem otrzymania liczby