Wielomian ,wyznaczanie
Roman29: Witam.
Mam taki problem: W(x)=a2x3−3ax2−6x−2a
Wyznacz a tak aby pierwiastkiem wielomianu była liczba −1
Tyle co z tego rozumiem to to ,że zamiast x wstawiam −1 tak? W(−1) i zamieniam tak?
Ale wtedy jak oblicze np −3ax2 ? nie mam pojecia.
Prrosze o rozwiazanie
z góry dziekuje
29 gru 18:06
Eta:
to W(−1)=0
zatem: a2(−1)3 −3a(−1)2 −6(−1) −2a=0
−a2 −3a +6 −2a=0
a2 −5a +6=0 ........ rozwiąż równanie i podaj "a"
29 gru 18:14
Roman29: a czy a2 * (−1)3 to nie jest −a2? tak pytam ....
29 gru 18:23
Roman29: jak to się stało że a nie jest ujemne? a2−5a+6=0 pytam z ciekawości
29 gru 18:24
Eta:
no tak chochlik namieszał
−a
2 −5a +6=0
sorry
29 gru 18:29