..
dori: Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres jest prostopadły do wykresu:
a) funkcji y = − √3x +1 i przechodzi przez pkt A(6, 3√3)
b) funkcji y= √2x− 3 i przechodzi przez pkt A(−2√2,6)
c) funkcji y= (3−2√2)x i przechodzi przez pkt A(−1,4+ 2 √2)
29 gru 16:54
Eta:
Podobnie dla prostych prostopadłych:
| | 1 | |
zapamiętaj ,że a2= − |
|
|
| | a1 | |
więc szukane proste prostopadłe mają równanie:
y −y
A = a
2( x −x
A)
teraz podstawiaj dane i podaj równania tych prostych

powodzenia , bo inaczej to się nie nauczysz ... odpisując gotowce
29 gru 17:07