wykres f(m)
sylwester: y=x
Para liczb (x , y) jesr rozwiązaniem układu równań y=mx+2 Naszkicuj wykres funkcji
f(m) = x+IyI
ps. tu też powinna być klamerka przy układzie równań
29 gru 09:33
jo: Wyznacz pierwsze z tego układu x i y (będą one oczywiście takie same), następnie podstaw do
f(m). Może wtedy będziesz widział jak naszkicować wykres
29 gru 10:17
sylwester: | | 2 | |
no wiec x i y wyszły mi |
| |
| | 1−m | |
| | 2 | |
później podstawiłam to do f(m)= |
| +I21−mI |
| | 1−m | |
tylko nie bardzo wiem jak ma wygladac ten wykres?
29 gru 12:03
jo: Teraz jeszcze będzie trzeba zająć się tą wartością bezwzględną, czyli te standardowe warunki
trzeba sprawdzić.
29 gru 12:23
sylwester: no dobrze czyli f(m)=21−m +I21−mI czyli m≠1
sprawdzic w przedziałach
1) (−∞;1)
2) <1;+∞)
1) y=21−m +21−m
y=41−m
2) y=21−m −21−m
y=0
dobrze?
29 gru 12:34
jo: Tak, jest dobrze.
29 gru 13:21
jo: Teraz trzeba to narysować...
dla m ≥ 1 mamy y=0 a to bez problemu narysujesz
| | −4 | | −4 | |
dla m<1 mamy y= |
| czyli będzie trzeba narysować wykres funkcji |
| i przesunąć go |
| | m−1 | | m | |
o 1 jednostkę w prawo; dla m=0 y=4 więc to taki charakterystyczny punkt...
Trochę zamieszane to z tymi literkami ale może będzie ok.
29 gru 13:28
29 gru 13:29
jo: Ta część wykresu po lewej stronie to ma być ramię paraboli które przechodzi przez y=4 ale nie
przecina osi m.
29 gru 13:34
sylwester:

moze tak?
29 gru 13:40
jo: Tak, o wiele lepiej

ta część paraboli przechodzi przez y=4 i sobie tam do góry dalej
idzie... ale tak ogólnie to jest ok
29 gru 13:50
sylwester: mhm czyli idzie do gory ale 1 jest asymptota i ta parabola nigdy nie przyjmie tej wartosci

tak
29 gru 13:53
jo: Tak.
29 gru 14:00
sylwester: uff udało sie

dziekuje bardzo
29 gru 14:05
jo: proszę bardzo
29 gru 15:00