pole ostrosłupa
rozalia: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa, którego podstawą jest kwadrat o polu 49 cm a
wysokość ściany bocznej jest o 3 cm dłuższa od krawędzi podstawy.
29 gru 12:42
kamil:

kr niebieska to krawedz podsatwy−dl wyznaczysz z pola podstawy
a kr zielona jest o 3 dluzsza od niebieskiej wiec jej dl tez znamy
Potem obliczysz wysokosc wsciany bocznej(czerwona przeywana linia).
znajac dl czerwonej lini i niebieskiej obliczywsz pole scian bocznych i dodasz do pola podsatwy
i gotowe
29 gru 12:54
R.W.16l: Jeśli a
2=49, to a=7, lub a=−7, ale z warunków zadania odrzucamy drugą propozycję

więcej nie
pomogę
29 gru 12:56
Megi:

P
p=49 cm
2 => a
2=49 => a= 7 cm
h
b = a +3 = 7+3= 10 cm
P
C= P
p + 3*
12a*h
b= 49 + 3*
12*7*10= ...... dokończ
2 sty 03:02