Równoległość i prostopadłość prostych w układzie współrzędnych
Radek: Witam, mam poważny problem, mianowicie muszę zaliczyć sprawdzian z równoległości i
prostopadłości prostych w układzie współrzędnych.
Mam problem z kilkoma zadaniami.
1) Napisz równanie ogólne prostej L równoległej do prostej k: 0,7x − 0,4y + 14 = 0
przechodzącej przez pkt P (5, −3)
2) Napisz równanie ogólne prostej L prostopadłej do prostej k: 5x − y + 3 = 0 przechodzącej
przez pkt P (−1,2)
Dodam, że kompletnie nic nie rozumiem i jeśli tego nie zaliczę, to czeka mnie komis...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
29 gru 15:00
Godzio: pomoge
29 gru 15:10
Eta:
zobacz tu :
45 i tu
46
29 gru 15:10
Godzio:
najpierw należy przekształcić wzór do funkcji liniowej
0,7x − 0,4y +14=0
0,4y = −0,7x − 14
y=−1,75x − 35
funkcja równoległa to funkcja w której współczynnik a jest taki sam jak w omawianej prostej
wiemy że przechodzi przez punkt P (5,−3) i że a=−1,75 więc podstawiamy nasze dane do wzoru
y=ax+b
−3=−1,75 * 5 + b /obliczamy b
−3=−8,75 + b
b=5,75
wzór: y=−1,75x + 5,75
2) ponownie wyznaczamy wzór
5x−y+3=0
−y = −5x − 3
y=5x +3
prosta prostopadła to prosta w której współczynnik a jest odwrotny i przeciwny np: 3 −>
| | 1 | |
w tym przypadku a=5 więc prostopadła => a=− |
| , prosta przechodzi przez P(−1,2) więc |
| | 5 | |
ponownie podstawiamy nasze dane
y=ax+b
29 gru 15:17
Eta:
Godzio
w zad1/ jest błąd ! powinno być : 0,4y= 0,7x +14
popraw.....
29 gru 15:24
Godzio: a rzeczywiście juz poprawiam sorki
29 gru 16:04
Godzio: 0,7x − 0,4y +14=0
−0,4y = −0,7x − 14
y=1,75x + 35
−3=1,75 * 5 +b
11,75=b
y=1,75x + 11,75
29 gru 16:05
kamil: Moze zamiast rozwiazywac mu zadania wytlumaczylibyscie mu o co chodzi....
Bo wg mnie chlopak przepisze to i nie bedzie dalej myslal nad tym
29 gru 16:11
Radek: Nie szkodzi, że błąd, sam już obliczyłem, dzięki wielkie za to zadanie, może przy powtórce
wpadnie mi jeszcze jakieś, to dopiszę.
Dzięki wielkie!
29 gru 16:12
Godzio: na górze jest wytumaczone, nie wiem czy zauważyłeś
29 gru 16:13
kowal: pozdro dla L.O. im S.Ż. z Opoczna
16 lut 22:49
aneta: prosze o kilka zadan z równoległośći funkkcji
21 cze 14:42