kombinatoryka, prawdopodobieństwo
Nikka: Zad. 1
W urnie jest 5 kul białych, 2 czerwone i 3 czarne. Losujemy kolejno dwie kule. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru, wiedząc, że wylosowana kula za
pierwszym razem nie wraca do urny przed wylosowaniem pierwszej kuli.
Zad.2
W rzędzie ustawiamy 5 osób. Ile jest takich ustawień, aby osoby A i B stały obok siebie.
Zad. 3
Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 jest?
Zad 4.
Ile przekątnych ma graniastosłup prawidłowy sześciokątny?
Będę wdzięczna za pomoc.
29 gru 12:21
kamil: zad 2 osoby A i B laczysz razem, czyli zamiast 5 elementow masz 4
29 gru 13:00
kamil: zad 3
| | 1 | |
liczb dwucyfrowych jest 90 wiec |
| jest podzielna przez 3 bez reszty, tyle samo jest |
| | 3 | |
podzielna zreszta rowna 1 i tyle samo dzieli sie z reszta rowna 2
29 gru 13:04
kamil: jesli chodzi o wszytskie przekatne jakie sa (scian bocznych takze) to masz do tego wzor n(n−3)
29 gru 13:08
kamil: u gory do zad 4
29 gru 13:09
kamil: zad 1 zobacz sobie na czym polega metoda drzewka i tak rozwiaz te zadanie. ta metoda jest
bardzo prosto je rozwiazac
29 gru 13:10
Nikka: | | 1 | |
zad. 3 − ale z czego to wynika, że akurat |
| jest podzielna przez 3 bez reszty itd. |
| | 3 | |
próbowałam to zrobić z ciągu arytmetycznego − wypisać te liczby i wychodzi mi wynik albo 33
albo 32 (zależy czy zaczynam od 1 czy od 4), a prawidłową odpowiedzią jest właśnie 30.
zad. 2 odpowiedź ma być 48 − nadal nie wiem jak to obliczyć...
i dzięki za wskazówki
29 gru 13:26
Eta:
Witam

pomogę ...
29 gru 14:39
Eta:
zad1/
IΩI= 10*9= 90 .... ilość dwu elem .wariacji bez powt. zb. dziesiecio elementowego
zd.A −− dwie tego samego koloru
| | | | | | | | | | | | |
IAI= | * | + | + | * | = 5*4+2*1+3*2= 28
|
| | | | | | |
zad2)
Osoby Ustalone to A i B
możesz wybrać na 2! sposobów ( bo AB i BA)
na pięciu miejscach mogą się te AB przesunąc na 4−ech pozycjach
a pozostałe 3 −− osoby na 3! −− sposobów
R
m ilość takich ustawień jest:
2!*4*3!= 48
zad3)
liczby te są : 10 , 13, 16, ....... , 97
tworzą ciąag arytm
a
1 = 10 r= 3
a
n = 97 => 10 +(n−1)*3 = 97 => 3n= 90 => n=30
29 gru 14:50
Eta:
zad4) n= 6
| | n(n−3) | |
w obydwu podstawach : |
| *2= n(n−3) = 6*3= 18
|
| | 2 | |
w sześciu scianach bocznych : 2*6= 12
i po trzy wychodzące z wierzchołków jednej z podstaw
( bo odrzucamy te 2 −ie co są już w ścianie)
zatem 3*6= 18
łącznie wszystkich przekatnych : 18 +12 +18 = 48
AS "rzuć" swoim
okiem
29 gru 17:16
Nikka: Dziękuję Eto

Czy jest jakiś cudowny sposób na nauczenie się rozwiązywania tego typu zadań ?
Kiedy wiadomo, że akurat mamy wariacje, kombinacje, permutacje, itp.

A kiedy reguła mnożenia, a kiedy lepiej z drzewka?
To najgorszy dla mnie dział
29 gru 20:16