ma problem z tą całką...czy umiełby mi ktoś pomóc?
kzrk: ∫x4e2xdx
29 gru 19:18
kzrk: ∫x4e2x dx
29 gru 19:19
jo: Chyba będzie trzeba kilka razy całkować przez części...
29 gru 19:44
jo: No tak, trzeba 4 razy całkować przez części. Wynik ostateczny to:
| | x4 | | 3x2 | | 3x | | 3 | |
e2x( |
| −x3+ |
| − |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Lepiej przeliczyć jeszcze raz dokładnie.
29 gru 20:05
AS:
J = |x
4*e
2xdx
Całkowanie przez czści
u = x
4 dv = e
2x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
J = x4* |
| *e2x − | |
| *e2x*4x3 = |
| *x4*e2x −2|x3*e2xdx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Całkę |x
3*e
2xdx obliczyć ponownie jak poprzednią
29 gru 20:07