funkcje
marian z zakopanego: Funkcja f określona jest wzorem f(x)= (x−4)3+(3x−8)2
a) Znajdź te argumenty dla których wartości funkcji f są mniejsze od wartości funkcji g(x)=
x3−x2−8x+8
b) Znajdź miejsca zerowe funkcji f
29 gru 18:05
Eta:
ze wzorów: ( a −b)3= a3 −3a2b +3ab2 −b3
( a −b(2= a2 −2ab +b2
b) wykonując potegowanie otrzymasz:
f(x) = x3 −12x2 +48x −64 +9x2 −48x +64= x3 −3x2
f(x) =0 => x3 −3x2=0 => x2( x −3)=0
=> x =0 −− miejsce zerowe podwójne lub x= 3
a) rozwiązujemy nierówność f(x) <g(x)
czyli: x3 −3x2 < x3 −x2 −8x +8
2x2 −8x +8 >0 / :2
x2 −4x +4 >0
( x −2)2 >0 => x€ R \{2}
29 gru 18:27