pomocy !
gutek: Rozwiąż równanie:
4|x + 3| = 12
|1 + 3x| = 7
oraz
Wyznacz x jeśli:
log4(x + 3) + log4(x + 3) = 2
Bardzo proszę o rozwiązanie mi tych przykładów !
29 gru 15:57
Godzio:
|x+3| = 3
x+3 = 3 v x+3 = −3
x=0 v x=−6
|1+3x| = 7
1+3x = 7 v 1+3x = −7
3x = 6 v 3x=−8
29 gru 16:09
Godzio:
rozumiem że podstawą jest 10 ?
29 gru 16:11
Godzio:
10
1/2= 4(3x−10)
log(4(x+3) * 4(x+3)) = 2
log (4(x+3))
2 = 2
10
2 = 16(x
2 +6x +9)
100 = 16x
2 + 96x + 144
0=16x
2 + 96x +44 /:4
0=4x
2 + 24x + 11
Δ=24
2 − 4*11*4 = 576−176 = 400
√Δ = 20
| | −24−20 | | 44 | |
x1= |
| = − |
| =−5,5
|
| | 8 | | 8 | |
| | −24+20 | | 4 | |
x2= |
| = − |
| = −0,5
|
| | 8 | | 8 | |
29 gru 16:19