równanie i parametr a
sylwester: | | x2+1 | | 1 | | x | |
rozwiąz równanie |
| + |
| = |
| gdzie a jet parametrem rzeczywistym |
| | a2x−2a | | ax−2 | | a | |
29 gru 13:21
sylwester: bardzo proszę o pomoc
29 gru 16:14
Godzio:
| x2+1 | | a | | x(ax−2) | |
| + |
| = |
|
|
| a2x−2a | | a2x−2a | | a2x−2a | |
| x2 +1 +a − ax2−2x | |
| = 0
|
| a2x−2a | |
x
2 +1 + a −ax
2 − 2x=0
x
2(1−a) −2x + 1+a =0
Δ=4 − 4(1−a)(1+a) = 4−4(1−a
2) = 4−4 +4a
2 = 4a
2
√Δ=2a
29 gru 16:24
sylwester: dziekuje
29 gru 16:35
Eta:
założenie a ≠0 i x≠
2a
Mały błędzik

.......
Godzio 
(1−a)x
2 +2x +a+1=0
oraz
| | −2−2a | | 1+a | |
x1= |
| = |
|
|
| | 2*(1−a) | | 1−a | |
podobnie: x
2 = ........... popraw , to przy założeniu ,że : a ≠ 1
lub :
dla a = 1 otrzymamy równanie liniowe:
2x +2=0 =>
x= −1
29 gru 16:57
Godzio: ehhh, coś mi dziś nie idzie
| | −2+2a | | −2(1−a) | |
x2= |
| = |
| = −1 |
| | 2(1−a) | | 2(1−a) | |
29 gru 17:11