wielomian
sylwester: | | | | | |
Liczby | i | są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3 +ax2+17x+b |
| | | |
a) wyznacz a i b
b) znajdz trzeci pierwiastek wielomianu
| | 6+aIx−1I | |
c) rozwiąz nierówność |
| ≥0 |
| | bx−15 | |
29 gru 13:35
.: git majonez
29 gru 13:48
jo: a) wstawić pierwiastki do wielomianu i przyrównać do 0: W(x
1)=...=0 i W(x
2)=...=0
i tym samym powstał układ równań z niewiadomymi a i b, który trzeba rozwiązać;
b) podzielić trzeba wielomian przez (x−x
1) lub (x−x
2) i wyjdzie jakiś wielomian z którego
będzie łatwiej znaleźć pierwiastki pozostałe;
c) a tutaj to może później...
29 gru 13:48
sylwester: pozniej wstawie moje rozwiazania
29 gru 13:50
sylwester: a)
a=−12
b=30
b) trzeci pierwiastek to 1
i jak

29 gru 14:04
sylwester: jo czy możesz to sprawdzic

29 gru 21:33
Bogdan:
x
1 = 3, x
2 = 10, x
3 = c
W(x) = (x−3)(x−10)(x−c) = (x
2 − 13x + 30)(x − c) = x
3 − cx
2 − 13x
2 + 13cx + 30x − 30c =
= x
3 + (−c − 13)x
2 + (13c + 30)x − 30c
i W(x) = x
3 + ax
2 + 17x + b
17 = 13c + 30 ⇒ 13c = −13 ⇒ c = −1
a = −c − 13 = 1 − 13 = −12
b = −30c = 30
Odp.: a = −12, b = 30, x
3 = −1
W(x) = x
3 − 12x
2 + 17x + 30
29 gru 21:53
sylwester: mhm dziekue a podpunkt c

z nierównoscia wlasnie nie za bardzo to rozumiem
29 gru 21:59
Anna: zrobię c)
29 gru 22:01
Bogdan:
Wstaw obliczone a, b, uprość i rozwiąż podobnie jak w zadaniu
31872
29 gru 22:02
Anna:
| | 2 − 4Ix−1I | | 1 | |
|
| ≥ 0 Zał. 10x−5 ≠0 ⇒ x ≠ |
| |
| | 10x − 5 | | 2 | |
1
0 x−1 ≥ 0 ⇒ x ≥1
(6−4x)(10x−5) ≥ 0
2*5(3−2x)(2x−1) ≥ 0
I I
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x=1 |
| x= |
| Na podst. wykresu: x∊ ( |
| , 1 |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Po uwzględnieniu warunku 1
0 ( rys. na osi) mamy odp. 1
0:
2
0 x−1 < 0 ⇒ x < 1
(4x−2)(10x−5) ≥ 0
2*5(2x−1)(2x−1) ≥ 0
10(2x−1)
2 ≥ 0
I
c.d. posyłam oddzielnie (rysunki się nie mieszczą)
29 gru 22:35
Anna:

c.d. 2
0.
| | 1 | |
Z wykresu : x ∊ R \ { |
| } |
| | 2 | |
Po uwzględnieniu war. 2
0 ( rysunek na osi) mamy odp. 2
0 :
| | 1 | | 1 | |
x ∊ (−∞, |
| ) ∪ ( |
| , 1) |
| | 2 | | 2 | |
1
0 ∪ 2
0 :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Odp. x ∊ (−∞, |
| ) ∪ ( |
| , 1 |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 gru 22:48