rozwiąż
sylwester: | | I x−2I | |
Rozwiąż nierówność |
| ≥2 |
| | 2x+6 | |
28 gru 15:01
sylwester: pomocy
28 gru 16:24
Godzio:
1
o
x∊(−∞,2)
−(2x+6)(x−2) ≥ 2(2x+6)
2
−(2x
2 −4x +6x −12) ≥ 2(4x
2 + 24x + 36)
−2x
2 −2x +12 ≥ 8x
2 + 48x +72
0≥10x
2 +50x +60 /:10
0≥x
2 + 5x + 6
Δ=25 − 24 = 1
x∊(−∞,−3) ∪ (−2,∞) biorąc pod uwagę nasz przedział => x∊(−∞,−3) ∪ (−2,2)
2
o
x∊<2,∞)
spróbuj dokńczyć biorąc pod uwagę przedział
28 gru 16:47
Julek:
Można szybciej niż rozpatrywanie przypadków
|x−2|(2x+6)≥2(2x+6)
2
(x−2)(2x+6)≥2(2x+6)
2 ∨ (x−2)(2x+6)≤ −2(2x+6)
2
2x
2 + 6x−4x−12 ≥ 8x
2 + 48x + 72 ∨ 2x
2 + 6x − 4x − 12 ≤ −8x
2 − 48x − 72
0 ≥ 6x
2 + 46x + 84 / 2 ∨ 10x
2 + 50x + 60 ≤ 0 / 10
0 ≥ 3x
2 + 23x + 42 ∨ x
2 + 5x + 6 ≤ 0
Δ
1= 529 − 504 = 25 Δ
2= 25−24 = 1
...
28 gru 17:09
Bogdan:

Można bez Δ.
Założenie: x ≠ −3
| |x − 2| | | |x − 2| | | |x − 2| − 4x − 12 | |
| ≥ 2 ⇒ |
| − 2 ≥ 0 ⇒ |
| ≥ 0 |
| 2x + 6 | | 2x + 6 | | 2x + 6 | |
| | −x + 2 − 4x − 12 | |
Dla x < 2: |
| ≥ 0 ⇔ −5*2(x + 2)(x + 3) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−3, −2> |
| | 2(x + 3) | |
| | x − 2 − 4x − 12 | | 14 | |
Dla x ≥ 2: |
| ≥ 0 ⇔ −3*2(x + |
| )(x + 3) ≥ 0 sprzeczność |
| | 2(x + 3) | | 3 | |
Odp.: x ∊ (−3, −2>
28 gru 17:49
sylwester: dzieki wielkie musze to jeszcze przeanalizowac
28 gru 18:32
sylwester: nie rozumiem dlaczego jeżeli współczynniki przy x2 sa dodatnie to ramiona paraboli sa
skierowane do dołu? czy nie powinny być do góry?
28 gru 19:34
sylwester: czy ktoś mogłby odpowiedziec na moje pytanie? proszę
29 gru 13:12
sylwester: do góry
29 gru 21:34
Nikka:
w rozwiązaniu Bogdana ramiona paraboli są skierowane w dół bo przed nawiasami masz −10 i −6
czyli współczynniki przed x2 są ujemne...
a jak współczynnik przed x2 dodatni to ramiona paraboli do góry...
29 gru 21:47
sylwester: mhm juz rozumiem

dziekuje

zle spojrzalam
29 gru 21:53