matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.8.2011
Zadania
Odp.
7
miron:
Niech n∊ℕ ⋀ n>1. Ze zbioru K={1, 2, 3, ..., 2n+1} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
1
zadanie:
co to znaczy ustalic dziedzine w zadaniach optymalizacyjnych? sa jakies sposoby na to?
22
xyz:
Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli na połowy kąt zawarty między środkową, a wysokością opuszczoną z wierzchołka kąta prostego.
0
M.:
Wyznacz det :
2
R.W.17l:
Siemka =) Właśnie się przygotowuję do matury i natrafiłem na mały problem. Mały, bo na pewno to umiałem,
5
ewan:
Jak w tego typu przykładach znaleźć pierwiastki wielomianu i podać ich krotność?
5
ewan:
Dla jakich wartości p i q te wielomiany są równe:
2
ixxx:
x−1
≤x
x + 1
1
nakos:
Witam, otóż męczy mnie taki problem(może nie dokońca jest związany z czystą matematyką, ale ciężko znaleźć inne równie "mądre" forum)
12
ixxx:
rozłóż wielomian W(x)=x
3
−5x
2
−4x+20 na czynniki liniowe
11
0:
cześć wszystkim mam taką nie równość do rozwiązania
1
Ania940421:
tg7/4π * cos(−17/6π) + ctg5/2π + sin
2
π/9 + sin
2
7/18π
1
ixxx:
w(x)=x
3
−7x+6
3
Joe:
1) Dane są prostokąty o bokach a) 2 cm i 12 cm b) 3 cm i 15 cm .Czy można tak dłuższy bok skrócić
2
Ania940421:
Nie wiem jak się za to zabrać.... Rozwiąż równanie:
16
Julia:
Z liczby [1,2,3,4,5,6,7,8,9] losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest nieparzysta?
9
Julia:
Cześć wszystkim, to znowu ja nie moge sobie poradzić z ciągami, zadania na tej stronie rozwiązuje, ale ja mam jakies dziwne u siebie w zadaniach na poprawke i nie wiem czy dobrze
3
TPB:
Ostatnio przypomniało mi się (albo uroiło), że gdzieś widziałem takie twierdzenie.
4
zadanie:
sin2α=2sinα*cosα ale dlaczego skad to sie bierze?
19
Monika:
Prosiła bym o rozwiązanie tych zadań ponieważ nie jestem pewna czy dobrze rozwiązałam je Z góry dziękuje za pomoc
1
Aga:
Kochani nie umiem sobie poradzić z takim czymś
2
majkaa:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
2
−(2m+1)x+m
2
+m−2=0 ma dwa rozwiązania z których jedno znajduje się między liczbami 0 i 2 a drugie zaś między liczbami 3
5
majkaa:
Wyznacz te wartości parametru m (m należy do R) dla których jeden z pierwiastków równania mx
2
− (2m+1)x+m−2=0 jest ujemny a drugi większy od 5.
1
majkaa:
Wyznacz miejsca zerowe o ile istnieją:
0
King James:
Zdałem poprawkę i zarazem stałem się absolwentem ! Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc!