Wielomiany
R.W.17l: Siemka =)
Właśnie się przygotowuję do matury i natrafiłem na mały problem. Mały, bo na pewno to umiałem,
ale wyleciało i nie wiem gdzie szukać. Otóż rozwiązuję zadania Kiełbasy, akurat są wielomiany,
i miałem wykonać dzielenie dwóch wielomianów W(x)

(x), gdzie P(x) jest pierwszego stopnia.
Np.
a) (x
3−10x
2+2x+7):(x−1)
tutaj poradziłem się pana Hornera i podał mi swój wzór, zrobiłem tabelkę i wyszło mi
x
3−9x
2−7x. Potem wyciągam x przed nawias i tak: sprawdzam odpowiedź i dowiaduję się, że dobra
odpowiedź to jest tylko to w nawiasie, a samo x przed nawiasem nie jest brane pod uwagę.
Jako że zupełnie nie pamiętam czemu tak, to tłumaczę sobie, że pierwiastek tego wielomianu musi
być dzielnikiem wyrazu wolnego a
0, a zero dzielnikiem żadnym nie jest. Ale to bez sensu chyba

Jak to było?
27 sie 20:24
sushi_ gg6397228:
to sprawdz czy dobrze podzieliles
(x3−9x2−7x)*(x−1)=....
27 sie 20:30
R.W.17l: x4−x3−9x3+9x2−7x2+7x = x4−10x3+2x2+7x... czyli o jeden x za dużo. Postaram się
poprawić błąd i napiszę, jak będzie znów problem. Na ten czas − dziękuję!
27 sie 20:50
Gustlik: Dzielenie wielomianu przez wielomian obniża stopień wielomianu o stopień dzielnika, np. jeżeli
podzielimy wielomian stopnia 7 przez wielomian stopnia 3, to wynik będzie stopnia 4, bo 7−3=4.
| | am | |
Wynika to bezpośrednio ze wzoru: |
| =am−n. Zatem dzielenie przez dwumian liniowy |
| | an | |
obniży stopień o 1, tak samo działa też schemat Hornera.
1 −10 2 7
1 1 −9 −7 0
W wynikun otrzymasz więc x
2−9x−7. Zatem rozkład na czynniki wygląda tak: (x−1)(x
2−9x−7).
Jeżeli chciałbyś policzyć pierwiastki, to jeden będzie x=1, dwa kolejne otrzymasz z delty.
Teraz wyjaśnienie, dlaczego pierwiastek całkowity musi być dzielnikiem wyrazu wolnego.
Załóżmy dla uproszczenia, że mamy wielomian stopnia n mający "komplet", czyli n pierwiastków.
Jego postać iloczynowa wyglada tak:
a(x−x
1)(x−x
2)...(x−x
n). Zatem po wymnożeniu nawiasów wyraz wolny będzie wyglądał tak:
a*x
1*x
2*...*x
n. Dlatego każdy pierwiastek całkowity jest czynnikiem tego iloczynu, a więc
dzielnikiem wyrazu wolnego, a pierwiastek wymierny będzie ułamkiem zawierającym w liczniku
dzielnik wyrazu wolnego, a w mianowniku dzielnik współczynnika a.
Podobnie można to przeanalizować dla wielomianów zawierajacych nierozkładalne czynniki
kwadratowe oraz pierwiastki wielokrotne. Po wymnożeniu tych czynników wyraz wolny będzie
zawsze iloczynem współczynnika a oraz wyrazów wolnych wszystkich czynników tego wielomianu, w
tym jego pierwtastków.
28 sie 01:30
R.W.17l: Dzięki wielkie, teraz sobie wszystko ułożyłem =)
Muszę częściej tutaj wchodzić i czytać, tak jak kiedyś to robiłem, będę się efektywniej uczył
28 sie 21:10