.
miron: Niech n∊ℕ ⋀ n>1. Ze zbioru K={1, 2, 3, ..., 2n+1} losujemy dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą,
b) suma wylosowanych liczb będzie większa od 2n+1.
| | | |
Wiem tylko, że |Ω| = | = 2n2 + n oraz, że żeby iloczyn tych liczb był parzysty to |
| | |
wystarczy, że przynajmniej jedna z nich będzie parzysta.
27 sie 22:47
Godzio:
No to zaczynamy, powiedz najpierw ile jest liczb parzystych ?
27 sie 23:08
miron: myślę, że n
27 sie 23:11
Godzio:
Ok, no to teraz robisz tak jak napisałeś, masz 2 możliwości zrobienia tego:
| | | |
(zdarzenie przeciwne → 2 np ) |A'| = | |
| | |
27 sie 23:18
Godzio:
b) Nie wiem jak to profesjonalnie zrobić, ale ja próbowałbym tak:
1 → 2n + 1 ⇒ 1 sposób (wybieramy jedynkę, dla niej można wziąć tylko i wyłącznie 2n + 1)
2 → 2n + 1, 2n ⇒ 2 sposoby (dla dwójki możemy wziąć już 2n + 1 i 2n )
... (itd.)
n → 2n + 1, 2n, ..., n + 2 ⇒ n sposobów
| | n(n + 1) | |
|A| = 1 + 2 + 3 + ... + n = |
| sposobów |
| | 2 | |
Ale głowy nie dam
27 sie 23:26
miron: pierwszy sposób rozumiem, ale tego bezpośredniego nie. mógłbyś wytłumaczyć czemu akurat tak?
27 sie 23:26
miron: chodzi mi o podpunkt a) bo widze ze w tym samym czasie napisalismy
27 sie 23:27
Godzio:
Przeciwne: losujesz 2 nieparzyste (iloczyn nigdy nie będzie parzysty)
Normalnie: Losujesz albo 2 parzyste albo jedną parzystą i jedną nieparzystą
27 sie 23:38