szkoła średnia /koniec pierwszej klasy wg starego programu /
Joe: 1)
Dane są prostokąty o bokach a) 2 cm i 12 cm b) 3 cm i 15 cm .Czy można tak dłuższy bok skrócić
o pewną długość ,a krótszy wydłużyć o tę samą długość ,tak aby nowo otrzymany prostokąt miał
pole dwukrotnie większe ?
2)
Pole prostokąta jest równe 169 cm2.Czy obwód prostokąta może być równy :
a) 56cm ,b)52cm ?
27 sie 15:27
sushi_ gg6397228:
(12−a)(2+a)= 2* stare pole
2. a*b= 169
2a+2b=....
uklad rownan−−> potem funkcja kwadratowa
27 sie 15:32
Joe: dziękuję / jest jasne/
27 sie 16:03
Eta:
@
sushi ....... można się do Ciebie zgłosić na korki?
27 sie 17:55