prawdopodobienstwo
Julia: Z liczby [1,2,3,4,5,6,7,8,9] losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wylosowana liczba jest nieparzysta?
Sprawdzcie czy dobrze zrobiłam:
|Ω| = 9*8 = 72
|A| = 5*4 = 20
27 sie 14:26
sushi_ gg6397228:
co to znaczy ze liczba jest nieparzysta
wypisz na piechote wszystkie mozliwosci i zobacz gdzie popełnilas bład
27 sie 14:42
ICSP: Czy polecenie to:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9,} losujemy bez zwracania dwie cyfry które później układamy w
liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo że ta liczba będzie nieparzysta.
27 sie 14:43
rumpek: Bardziej obstawiam przy
ICSP i wtedy nieparzysta jest jak na końcu ma liczbę nieparzystą,
więc:
Liczby nieparzyste z tego zbioru to 1,3,5,7,9 resztę powinnaś wiedzieć
27 sie 14:47
Julia: nie, polecenie jest takie jak napisałam.
No więc przy pierwszej próbie, mam 5 liczb nieparzystych a przy drugim losowaniu mam 4
teoretycznie jedna znika ?
27 sie 14:47
sushi_ gg6397228:
23−−> to jaka to jest liczba
27 sie 14:56
Julia: no nieparzysta
27 sie 14:57
ICSP: 2 parzysta 3 nieparzysta.
My nie składamy liczb w liczbę dwucyfrowa. My po prostu rozpatrujemy dwie liczby osobno.
27 sie 15:00
Julia: no właśnie, więc teraz jużnic nie rozumiem sama

myślałam że dobrze zrobiłam
27 sie 15:03
ICSP: ja nie rozumiem treści polecenia.
27 sie 15:04
Julia: no a jesli była by taka treść jak napisales to jak bedzie wygladac rozwiazanie ?
27 sie 15:22
rumpek:
Tak jak napisał
ICSP
27 sie 15:23
Julia: "Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9,} losujemy bez zwracania dwie cyfry które później układamy w
liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo że ta liczba będzie nieparzysta"
27 sie 15:25
rumpek:
Zastanówmy się:
|Ω| = 9*8 = 72
Nieparzyste ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} to 1,3,5,7,9 czyli jest ich 5, czyli na końcu musi
stać ta liczba 8*1 + 8*1 + 8*1 + 8*1 + 8*1 = 8 * 5 = 45
| | |A| | | 45 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 72 | | 9 | |
Jak się nie pomyliłem

Bo tego jeszcze nie miałem
27 sie 15:26
rumpek: źle

8 * 5 = 40
Czyli
27 sie 15:27
Julia: czemu 8 nie rozumiem
27 sie 15:53
Jack:
dwa przypadki:
PIERWSZA parzysta i DRUGA nieparzysta (4*5)
lub
PIERWSZA nieparzysta i DRUGA nieparzysta (5*4)
teraz dodać i po zabawie...
27 sie 15:58