Ciągi
Julia: Cześć wszystkim, to znowu ja nie moge sobie poradzić z ciągami, zadania na tej stronie
rozwiązuje, ale ja mam jakies dziwne u siebie w zadaniach na poprawke i nie wiem czy dobrze

Zrobicie mi ?

arytmetyczny:
a
3 = 7
a
2 + a6 = 16
geometryczny:
Proszę was o pomoc
27 sie 14:05
rumpek: Polecenie proszę
27 sie 14:15
Julia: Mam obliczyć a1 , q , i an
27 sie 14:23
rumpek:
Arytmetyczny:
a3 = 7 = a
1 + 2r
a1 + r + a
1 + 5r = 16
| ⎧ | a1 + 2r = 7 | |
| ⎩ | 2a1 + 6r = 16 |
|
Rozwiąż układ równań i masz odpowiedź
27 sie 14:26
rumpek:
Geometryczny:
| ⎧ | a1 * q2 = − 1/2 | |
| ⎩ | a1 * q5 =1/16 |
|
Rozwiąż układ równań (najłatwiej tutaj wyznaczyć a
1 w pierwszym i podstawić do drugiego

)
27 sie 14:29
Julia: dziekuje rumpek, już robię
27 sie 14:31
Julia: arytmetyczny zrobilam, ale nie moge sobie dać rady z geometrycznym,
27 sie 14:45
rumpek:
| | 1 | |
Teraz podstawiam pod: a1 * q5 = |
| |
| | 16 | |
i masz tam coś
27 sie 14:50
ICSP: a
6 = a
3 * q
3
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| q3 ⇔ q3 = − |
| ⇔ q = − |
| |
| 16 | | 2 | | 8 | | 2 | |
27 sie 14:52
Julia: dziekuje wam, zrozumialam,
27 sie 14:56
Gustlik: Rumpek, w ciągu arytmetycznym nie musisz "startować" za każdym razem od wyrazu a
1, jak z
uporem maniaka uczą w szkole. Jezeli w zadaniu masz dany inny wyraz, to albo dodajesz
odpowiednią ilość "r"−ów, jak liczysz "do przodu" albo odemujesz, jak ciś cofasz do tyłu.
Wtedy omijasz układ równań.
Np. mając dane:
a3 = 7
a2 + a6 = 16
"startujesz" od a
3, bo akurat ten wyraz masz podany i z niego wyznaczasz pozostałe:
a
2=a
3−r=7−r ("cofasz" sie z a
3 do a
2 a więc o 1 r)
a
6=a
3+3r=7+3r ("podjeżdżasz" z a
3 do a
6 a więc o 3 r)
Podstawiasz do drugiego równania i otrzymujesz:
7−r+7+3r=16 → r=....
Potem tą samą metodą z a
3 obliczasz a
1:
a
1=a
3−3r=...
A więc rozwiązujesz rwnania z JEDNĄ niewiadomą, a nie dwiema.
W ciągu geometryccznym podobnie, tylko "do przodu" wymnażasz przez odpowiednią potęgę q, a "do
tyłu" − dzielisz.
Np. mając dane a
3 i a
6 liczysz iloraz:
| am | |
| =qm−n − dzielisz wyraz o wyższym numerze przez wyraz o niższym numerze i masz |
| an | |
potęge q.
| a6 | |
| =q3 → podstawiasz dane z zadania i /3√
|
| a3 | |
q=...
| | a3 | |
a1= |
| − "cofasz" się o 2 wyrazy z a3 do a1, a więc dzielisz przez q2. |
| | q2 | |
28 sie 01:58