prwdopodobieństwo
Aga:
Kochani nie umiem sobie poradzić z takim czymś
Szacuje się , że 4%obywateli Niemiec to muzułmanie. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 12
losowo spotkanych Niemców mniej niż 6, ale więcej niż 3 to muzułmanie.
muzułmanie to 0,04, a niemcy to 0,96 n=12 i co dalej


?
Eta:
schemat Bernoulliego:
N=12 −−− ilość prób
p=0,04 −−− prawdop. uzyskania sukcesu
q= 0,96 −−− prawdop. uzyskania porażki
k€(3,6) to k={4,5}
| | | | | |
PN( 3<k<6)= | *0,044*0,968+ | *0,045*0,967=.............. |
| | | |