Udowodnij, że dwusieczna dzieli kąt ....
xyz: Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli na połowy kąt
zawarty między środkową, a wysokością opuszczoną z wierzchołka kąta prostego.
27 sie 21:30
Eta:
Godzio ...... do dzieła
27 sie 23:19
Eta:
ICSP ..... do dzieła
27 sie 23:20
Jack:
ciekawa własność...

Zostawię to młodszym wyjadaczom
27 sie 23:26
Godzio: Hmmm
27 sie 23:26
Eta:

to może teraz................
27 sie 23:29
Jack:
no tylko bez podpowiedzi
27 sie 23:31
Eta:
27 sie 23:32
Eta:
No co jest z Wami

....
Godzio, ICSP
27 sie 23:34
Eta:
Chyba,że
xyz już sobie teraz poradzi?
27 sie 23:37
Godzio:
Dlaczego tam jest trójkąt równoramienny ( ASC ) ?
27 sie 23:39
Jack:
okrąg opisany narysuj na ABC
27 sie 23:41
Eta:
Godzio ... nie osłabiaj mnie
27 sie 23:44
Godzio: Może powiem wymigająco, że jestem padnięty po basenie więc niezbyt myślę
27 sie 23:46
Eta:
27 sie 23:47
Eta:
A co na to "amator

" ?
27 sie 23:48
Godzio:
Mam wakacje

Nie robię zadań !
27 sie 23:48
Jack:
oo, dobra odpowiedź!
27 sie 23:49
Eta:
Dobre alibi
27 sie 23:49
Eta:
Każdy matematyk rozwiązuje zadania "w świątek, piątek i .... wakacje"
27 sie 23:51
Eta:
Tak jak.............. np;
Trivial
27 sie 23:52
Godzio:
Oj tam, oj tam
27 sie 23:57
Eta:
No dobra, daruję CI

..... poczekamy na
ICSP
27 sie 23:59
rumpek:
| | 90o | |
Dwusieczna podzieliła kąt przy wierzchołku C na 2 więc: |
| = 45o |
| | 2 | |
Wysokość pada na odcinek |AB| pod kątem prostym (nie widać za bardzo na rysunku).
Z trójkąt prostokątnego w ΔABC mamy: β = 90
o − α (ponieważ odcinki |SA| oraz |CS| są to
promienie opisanego okręgu na tym trójkącie prostokątnym, dlatego kąty α są równej długości)
Chcąc wyznaczyć α przy odcinku |BC| (ten na przeciwko β) otrzymuje równość:
Wiem, że β = 90
o − α to teraz tylko podstawiam
| | γ | |
45o − |
| = 90o − 90o + α |
| | 2 | |
| | γ | |
No i chyba otrzymaliśmy tę równość bo tamten pierwszy |
| = 45o − α rozpatrywałem przy tym |
| | 2 | |
dolnym trójkącie równoramiennym. Znacznie łatwiej byłoby jakby były różne oznaczenia np.:
γ i δ. Wtedy δ = 45
o − α(dolny), natomiast γ = 45
o − α (górny). Lub skorzystać z samych
oznaczeń kątów

Nie wiem czy dobrze czy nie

niech sprawdzi fachowiec
28 sie 00:31
Gustlik: Trójkąt ASC jest równoramienny, ponieważ gdyby na trójkącie ABC opisano okrąg, to S byłby
środkiem tego okręgu. Zatem |CS|=|SA|=R (promieniowi okręgu). Stąd równe kąty α przy
podstawach trójkąta ASC.
Trójkąt BCD jest podobny do ABC na mocy cechy kąt−kąt (wspólny kat β i kąt D=kątowi C=90o),
stąd kąt BCD=α.
Wiemy, że dwusieczna dzieli kat na pół, zatem kąt prosty zostanie podzielony na dwa kąty po
45o. Każdy z tych dwóch kątów zawiera kąt α i jest od niego większy o taki sam "kawałek",
zatem kąty oznaczone przez Etę jako γ/2 muszą być równe. c.n.d.
28 sie 00:31
oj tam oj tam:

α + x = 45 i α + y = 45
x = y
28 sie 00:33
ICSP: już rozwiązane? Ja sobie nie poradzę z tym. Zbyt głupi jestem.
28 sie 00:37
Jack:
28 sie 00:39
xyz: Skąd wiemy, że kąt BCD=α?
28 sie 15:20
xyz: ok już wiem

BCD≈ABC.
28 sie 15:22
xyz: Dzięki wszystkim

jeszcze mam pytanie: jaki był poziom tego zadania ? na maturze podstawa czy rozszerzenie ?
28 sie 15:27
Godzio:
Studia
28 sie 16:30
def: mówisz poważnie? Ja to znalazłem w lubelskie próbnej maturze dla klasy 1 poziom podstawowy ...
28 sie 16:57
Godzio:
Żartuje
28 sie 16:58