Wyznaczniki sprawdzanie
M.: Wyznacz det :
a) B = 0 0 0 −2
0 −1 1 1
1 2 0 0
−1 0 3 0
b ) A = 2 2 2
0 −1 −1
0 0 1
C) c= −3
Proszę o pomoc i sprawdzenie :
c) C= [ −3 ] = −3
b) | 2 2 2 | 2 2 (2*(−1)*1) + (2*1*0) + (2*0*0) − (0*(−1)*2) + (0*1*2) + (1*0*2) = −2
| 0 − 1 − 1 |0 −1
0 0 1 |0 0
B =0 0 0 −2
0 −1 1 1
1 2 0 0
−1 0 3 0
w2det B = 0 * (−1)2+1 * 0 0 −2 + (−1) *(−1)2+2 * 0 0 −2 +
2 0 0 1 0 0
0 3 0 −1 3 0
+ 1* (−1)2+3} * 0 0 −2 + 1*(−1)2+4 0 0 0 = ?
1 2 0 1 2 0
−1 0 0 −1 0 3
I tu proszę o pomoc mogłam się pomylić , ale za każdym razem po obliczeniu wychodziło co innego
; /
Obliczanie tego w tym momencie to to samo co w punkcie b ) tak? Po prostu dopisane dwóch
pierwszych kolumn i wymnażanie?
27 sie 21:21
ZKS:
a)
| 0 −1 1 |
detB = 2 * | 1 2 0 |
| −1 0 3 |
W2 + W3
| 0 −1 1|
detB = 2 * | 0 2 3|
|−1 0 3|
| −1 1|
detB = −2 * | 2 3 |
detB = (−2) * (−3) − 2 * (−2) = 6 + 4 = 10
29 sie 02:47