wielomiany
ewan: Dla jakich wartości p i q te wielomiany są równe:
W(x)=px(x+3) + q(x+1) − 6x2
P(x)=−3x2 + 4x − 5
27 sie 18:50
Eta:
uporządkuj W(x) wykonując mnożenie i redukcję
otrzymasz:
W(x)=(p−6)x2+(3p+q)x +q
teraz porównaj współczynniki przy tych samych potęgach "x" z wielomianem P(x)
napisz co otrzymałaś (eś) ?
27 sie 18:57
sushi_ gg6397228:
porównaj wspólczynniki przy odpowiednich potegach x
27 sie 18:57
ewan: wyszło mi, że p=9 a q=−31
27 sie 19:11
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, bo ciezko było to zbabolić
27 sie 19:18
Eta:
p− 6= −3 , 3p+q= 4 , q= −5
to: p= ?
27 sie 19:21