.
ixxx: rozłóż wielomian W(x)=x3−5x2−4x+20 na czynniki liniowe
27 sie 16:00
oax: x3−5x2−4x+20
x2(x−5)−4(x−5)
(x2−4)(x−5)
(x−2)(x+2)(x−5)
27 sie 16:03
ixxx: rozwiąż równanie x3−5x2+3x+9=0
27 sie 16:10
ixxx: to też trzeba tak zrobic?
27 sie 16:11
sushi_ gg6397228:
nie, dzielniki wyrazu wolnego i tw Bezout'a
27 sie 16:14
Jack:
zauważ, że x=−1 jest pierwiastkiem. Teraz pogrupuj... albo podziel przez (x+1)
27 sie 16:14
Eta:
można tak

x
3+x
2−6x
2−6x+9x+9=0
x
2(x+1)−6x(x+1)+9(x+1)=0
(x+1)(x
2−6x+9)=0
(x+1)(x−3)
2=0
x= −1 v x= 3 −−− pierwiastek dwukrotny
lub tak:
W(−1)= −1−5−3+9=0
podziel (x
3−5x
2+3x+9) : ( x+1)=......
otrzymasz ...... (x+1)(x
2−6x+9)=0
dalej już tak samo jak w 1 sposobie
27 sie 16:19
ixxx: a jak jest z nierównosciami? np; (x−2)3>(x+2)3 wystarczy przenies na jedna strone a pozniej
skorzystac ze wzorow skróconego mnożenia?
27 sie 16:27
Jack:
ano − będziesz miał postać iloczynową od razu.
27 sie 16:30
Eta:
(x−2)3> (x+2)3
ta nierówność jest sprzeczna, bo (coś −2)3 jest < (coś +2)3
27 sie 16:48
ixxx: to rzeczywiście jest sprzeczne
27 sie 17:21
Jack:
hm czynnik linowy się upraszcza do −4... Wzorem skr. mnożenia też by wyszło.
27 sie 17:42
Eta:
27 sie 17:54
Gustlik: Eta, nie obraź się, daleki jestem od krytykowania Twojego sposobu, ale jedna osoba na
dziesięć miliardów zauważy, że można na takie współczynniki to rozbić

! Po co komplikować
sobie życie grupowaniem takich wielomianów

? Tylko natraci sie czasu na wymyślenie tylu
pasujących do siebie liczb. Grupowanie jest dobre tam, gdzie od razu widać zależność miedzy
współczynnikami, np. x
3+3x
2−2x−6=0. Wtedy robi się szybko i bez kombinacji.
x
3−5x
2+3x+9=0
W takich przykładach Horner, Horner, jeszcze raz Horner

! Szybko, skutecznie i bez
czasochłonnych kombinacji.
1 −5 3 9
1 1 −4 −1 8
−1 1 −6 9 0
−1 jest pierwiaskiem zatem mamy (x+1)(x
2+6x+9)=0, dalej Δ albo wzorem skróconego mnożenia i
powinno wyjść:
(x+1)(x+3)
2=0
Odp: x=−1 v x=−3 (dwukrotny).
28 sie 00:43
Gustlik: Sorki, powinno być (x+1)(x2−6x+9)=(x+1)(x−3)2, zatem x=−1 v x=3 (dwukrotny),
nie zauważyłem tego minusa. Pozdrawiam wszystkich.
28 sie 00:46