Pewność zdarzenia a współczynnik losowy
nakos: Witam, otóż męczy mnie taki problem(może nie dokońca jest związany z czystą matematyką, ale
ciężko znaleźć inne równie "mądre" forum)
Zastanawiałem się jeśli wykona się 2 razy tą samo czynność w identycznych warunkach, to czy
wynik wyjdzie taki sam? Np. Weźmy grę losową duży lotek.To jaki wynik wypadnie zależy od wielu
czynników(ćiśnienia, ruchów powietrza, odzdziaływania między kulkami, ściankami, czasu po
jakim zostanie zassana kulka itd.) A teraz czy gdyby 2 losowanie odbyło się przy tych samych
warunkach to czy wypadnie ten sam wynik?
Na początku myślałem, że tak, ale czym się dłużej zastanawiałem tym coraz mniej tego jestem
pewien, ponieważ zgodnie z zasadą nieoznaczonośći(w fizyce kwanotwej) nie jest możliwe by cały
proces przebiegł identycznie(wystarczy 1 atom który będzi inaczej wzburzony/ułożony i np. przy
zderzeniu się kul o kąt rzędu ~~.000000000001 stopnia(tak strzelam) kule inaczej się odchylą i
przy kilkudziesięciutysiącach zderzeń wynik będzie już całkiem inny, a może to nie ma żadnego
wpływu?
Czy jest mi wstanie ktoś pomuc, a jeśli nie to prosiłbym chociarz o wyrażeni opini na ten
temat.
Będę bardzo wdzięczny...
27 sie 16:58
Jack:
1. pomiar odbywa się zawsze ze skończoną dokładnością (stąd dwa pomiary nawet tego samego
zjawiska mogą co innego wskazać, co dopiero dwa następujące po sobie czy zainscenizowane
zjawiska)
2. przyrody się nigdy nie powtarza w 100% − żadne dwa zjawiska nie są identyczne

To są raczej pytanie filozoficzne (metodologiczne) niż fizyczne czy matematyczne.
27 sie 17:12