wielomiany
ewan: Jak w tego typu przykładach znaleźć pierwiastki wielomianu i podać ich krotność?
(x2+3x)(x2+4)(x2+4x+4)=0
2x3−x2−2x+1=0
x3−7x2−4x+28=0
27 sie 19:04
27 sie 19:10
ICSP: tak smao jak w każdym przykładzie. Zasada się nie zmienia
(x
2 +3x)(x
2+4)(x
2+4x+4) = x(x+3)(x
2+4)(x+2)
2 z tego odczytujemy że pierwiastkami
jednokrotnymi są 0 oraz 3 a pierwiastek dwukrotny to −2
2x
3 − x
2 − 2x + 1 = x
2(2x−1) − (2x−1) = (x−1)(x+1)(2x−1) pierwiastki jednokrotne to 1 −1
x
3 − 7x
2 − 4x + 28 = x
2(x−7) −4(x−7) = (x−2)(x+2)(x−7) pierwiastki jednokrotne to 2,−2 oraz
7
Zawsze rozkładasz wielomiany do stopnia jak najniższego.
27 sie 19:13
ewan: trochę inaczej wyglądają te przykłady, dlatego pytam ; ) mam np. x2+3x w nawiasie albo też
x2+4x+4..
27 sie 19:13
ewan: dzięki ICSP, nie pomyślałam by zastosować wzory skróconego mnożenia
27 sie 19:15
Eta:
rozkładamy na czynniki
1/ x*(x+3)*(x2+4)*(x+2)2=0
x=0 lub x= −3 −−−− pierwiastki jednokrotne
x2+4=0 −−−− sprzeczność
(x+2)2=0, to x= −2 −−−−− pierw, dwukrotny
2/ i 3/ rozwiąż sama
27 sie 19:17