parametr
majkaa: Wyznacz te wartości parametru m (m należy do R) dla których jeden z pierwiastków równania
mx2 − (2m+1)x+m−2=0 jest ujemny a drugi większy od 5.
27 sie 11:43
rumpek:
| ⎧ | m≠0 | |
| ⎜ | x1*x2 < 0 | |
| ⎨ | f(5)<0 |
|
| ⎩ | Δ>0 | |
Takie warunki powinny starczyć
27 sie 12:01
majkaa: a mógłbyś to rozwiązać? proszę
27 sie 12:12
rumpek:

1
o m nie może być 0 bo inaczej byłoby tylko jedno rozwiązanie
2
o Δ > 0 (dwa różne rozwiązania)
Δ > 0 ⇔ (2m + 1) − 4*(m−2)*m = 4m
2 + 4m + 1 − (4m
2 − 8m) = 4m
2 + 4m + 1 − 4m
2 + 8m =
| | 1 | | 1 | |
= 12m + 1 > 0 ⇒ 12m > − 1/ : 12 ⇒ m > − |
| (Rysunek 1) (x∊(− |
| , + ∞) ) |
| | 12 | | 12 | |
| | c | |
3o x1x2 < 0 (Warunek na ujemny pierwiastek) x1x2 = |
| |
| | a | |
| m − 2 | |
| < 0 ⇔ (nierówność wymierna) m(m−2) < 0 (Rysunek 2) ( x∊(0,2) ) |
| m | |
4
o Warunek na tę 5. Podstawiamy za x 5 i mamy:
(
Tutaj uwaga pomyliłem się powinno być: m*f(5) < 0 teraz jest corect

)
m(25m − 5(2m + 1) + m − 2) < 0
m(25m − 10m − 5 + m − 2) < 0
m(16m − 7) < 0
| | 7 | | 7 | |
16m(m − |
| ) < 0 (Rysunek 3) ( x∊(0, |
| ) ) |
| | 16 | | 16 | |
To teraz jako punkt 5
o pozostało część wspólną dać

Rysunek 4 Czyli odpowiedź to:
| | 7 | |
x∊(0, |
| ))  |
| | 16 | |
Pozdrawiam
27 sie 12:32
rumpek:
Ten warunek: m*f(5) < 0 (poprawiony) gwarantuje to, że jak m jest ujemna i f(5) jest dodatnie
lub gdy m jest dodatnie i f(5) jest ujemne
27 sie 12:35
majkaa: dziękuje bardzo za szczegółowe wyjaśnienie
27 sie 13:05