matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.8.2009
Zadania
Odp.
7
misiek:
:::rysunek:::
0
Kuba:
25 wszystkie pisemne! w całem PL za 13h!
owodzenia rozszerzenie czeka
5
olivier:
√
8,88
1
olivier:
wyznacz ekstremum lokalne i dziedzine
8
Mariusz:
Proszę o pomoc i wskazówki do zadań Zad 1
1
adriano:
Punkt A =(1,5) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD jeden z bokow tego kwadratu zawiera sie w prostej o rownaniu 2x−y=2
2
adriano:
punkty A =(4,0) B=(0,5) sa wierzchołkami czworokata ABCD. wYZNACZ TAKIE WSPOŁRZEDNE PUNKTOW Ci D nalezacych do prostej o rownaniu y= −2x , aby
2
adriano:
siema mam takie zadanko
6
Ewa:
Wysokość h rombu dzieli jeden z jego boków na odcinki o długosciach 12 i 10 cm oblicz pole rombu i promien okregu wpisanego w ten romb
2
Ewelia:
najdłuzsza przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzna podstawy kąt 60o.Wiedząc ze podstawe graniastosłupa można wpisać w koło o promieniu 2√3, oblicz
2
Ewa:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α gdy
1
Ewelia:
Objetość prostopadłościanu jest równa 216cm
3
a pole powierzchni całkowitej równe 312cm
2
. Długości krawedzi prostopadłościanu tworza rosnacy ciąg geometryczny .
1
andrew:
Pierwsze pytanie to, czy istnieje sposób na wyznaczenie a
1
z a
7
równego np. 125, nie musząc dzielić nieustannie przez q ktore w tym przypadku wynosi 5?
1
monika:
Niestety się pogubiłam i nie wiem jak mogłabym rozwiązać to zadanie. Będę wdzięczna za każdą pomoc. Wyznacz liczbę n, mając dane.
3
Abdul:
Jak zbadać za pomocą
twierdzenia cosinusów
czy trójkąt jest prostokątny rozwartokątny lub ostrokątny
2
andrew:
Pewien pan spłacił dług w wysokości 5100 zł w dwunastu ratach, z których każda była mniejsza od poprzedniej o 50 zł. Ile wynosiła pierwsza, a ile ostatnia? Wiem że Sn to 5100 zł, a n to 12,
1
Dariusswwe:
Hejka...kto jutro pisze poprawkę z matmy...wpisywać się
1
Ewelia:
najdłuzsza przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzna podstawy kąt 60
o
.Wiedząc ze podstawe graniastosłupa można wpisać w koło o promieniu 2
√
3
, oblicz
6
andrew:
Witam, dla jakich wartości x liczby, 3x + 1 , 2x − 4 , 5x + 3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetycznt, znam rozwiązanie, lecz obliczyłem to metodą prób i błędów , a chciałbym poznać
14
Ewelia:
witam mam takie zadanko
2
Siemanko:
To mój pierwszy post tutaj, wiec wybaczcie jeżeli będzie niepoprawny, niewiem czy mam postawic tutaj jakies zalozenia jezeli chodzi o wartosc bezwzgledna
1
nelson:
Dzieńdobry, czy moglibyście mi pomóc. Znajdź sumę.
1
Wiola:
Do okręgu o równaniu (x−5)
2
+(y+1)
2
=18 poprowadzono z punktu A =(0,4) dwie styczne. Oblicz długosć jednego z odcinków stycznych, którego koncami jest punkt A i punkt styczności
1
Wiola:
napisz równanie okregu o promieniu 5 i stycznego do obu osi układu wspołrzednych
2
bartek:
witam mam takie zadanko
2
hubert:
w trojkat o podstawie 10 i wysokosci 6 poprowadzonej od podstawy wpisano prostokat tak ze jeden z jego boków zawiera sie w podstawie oblicz maksymalne pole prostokata