???
Abdul: Jak zbadać za pomocą
twierdzenia cosinusów czy trójkąt jest prostokątny rozwartokątny lub
ostrokątny
24 sie 12:44
Bogdan:

Trzeba wyznaczyć cosinusy kątów z wzoru cosinusów.
1. jeśli wszystkie cosinusy są dodatnie, to trójkąt jest ostrokątny;
2. jeśli jeden z cosinusów jest ujemny, to trójkąt jest rozwartokątny;
3. jeśli jeden z cosinusów jest równy zero, to trójkąt jest prostokątny.
Wzory cosinusów:
| | −a2 + b2 + c2 | |
a2 = b2 + c2 − 2bc*cosα ⇒ cosα = |
| |
| | 2bc | |
| | a2 − b2 + c2 | |
b2 = a2 + c2 − 2ac*cosβ ⇒ cosβ = |
| |
| | 2ac | |
| | a2 + b2 − c2 | |
c2 = a2 + b2 − 2ab*cosγ ⇒ cosγ = |
| |
| | 2ab | |
24 sie 13:28
Abdul: Dzięki nie mogłem tego w mojej książce znaleźć
24 sie 13:44
Bogdan:
Nie musiało to być w książce. Były natomiast wzory cosinusów, a resztę trzeba samemu
ustalić. Tu mamy zwykłe przekształcanie wzorów, wiadomo również, że cos kąta ostrego
jest dodatni (I ćwiartka), cos90o = 0, cos kąta rozwartego jest ujemny (II ćwiartka).
Gdyby podręcznik zawierał wszystkie podpowiedzi, to musiałby składać się
z kilku opasłych tomów.
24 sie 13:53