prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
olivier: wyznacz ekstremum lokalne i dziedzine
F(x) =x*ex
24 sie 19:11
Bogdan:
f(x) = xe
x
Dziedzina D
f: x ∊ R
Wyznaczenie ekstremum:
Warunek konieczny istnienia ekstremum: f'(x) = 0
f'(x) = e
x + xe
x
f'(x) = 0 ⇔ e
x + xe
x = 0 ⇒ e
x(1 + x) = 0 ⇒ x = −1, e
x > 0 dla każdej wartości x∊R.
Warunek wystarczający:
f"(x
0) > 0, to w x
0 jest minimum,
f"(x
0) < 0, to w x
0 jest maksimum.
f"(x) = e
x + e
x + xe
x = e
x(2 + x)
| | 1 | |
f"(−1) = e−1*(2 − 1) = |
| > 0, a więc w x = −1 funkcja posiada minimum równe |
| | ex | |
24 sie 22:19