rozwiaz nierownosci wymierne:
misiek:
24 sie 21:33
Michał: 2*(2x−1)=(x−1)*(x−1)=
2*(2x−1)=2(x−1)=
4x− 4= 2x−2 /:2
2x−2= x−1=
2x−x =−1+2=
X=1
24 sie 22:25
Bogdan:
Uwaga − równanie ma tylko jeden znak równości, ponadto (x − 1)(x − 1) to nie jest 2(x − 1),
Trzeba rozwiązać jeszcze raz, rozwiązanie Michale jest błędne.
24 sie 22:29
Eta:
D= R \ {1}
(x −1)(x−1) =2(2x −1)
x2 −2x +1= 4x −2
x2 −6x +3=0 Δ= 24 √Δ= 2√6
x1 = 3+√6 ∊ x2 = 3 −√6
obydwa pierwiastki równania należą do dziedziny .
Odp: Równanie ma dwa rozwiązania : x = 3+√6 ∊ x =3 −√6
24 sie 23:05
Bogdan:
24 sie 23:21
Eta:
24 sie 23:27
Bogdan:
24 sie 23:33
Eta:
25 sie 02:15