graniastosłupy
Ewelia: witam mam takie zadanko
Pole powierzchni bocznej graniastosłupaprawidłowego trójkątnmego jest równe sumie pol obu
podstaw
Wyznacz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej
z góry dziękuje
24 sie 11:57
Bogdan:
Czy graniastosłup jest prawidłowy?
24 sie 13:48
Ewelia: tak napisałam prawidłowego u góry
24 sie 13:54
AROB:
25 sie 01:21
Eta:
AROB narysowała ten graniastosłup

Podpowiem rozwiązanie;
| | hp | |
(**) sinα= |
| ..... zatem potrzeba wyznaczyć długość przekątnej "d"
|
| | d | |
z treści zadania masz ;
| | a2√3 | |
2Pp = Pb => 2* |
| = 3a*H
|
| | 4 | |
| | a√3 | |
dzieląc przez "a" bo a ≠0 otrzymasz: H= |
|
|
| | 6 | |
policz z tw. Pitagorasa:
d
2 = a
2 +H
2
Wyznacz długość "d" .....
i wyznacz sinα podstawiając do wzoru (**)
Dobranoc
25 sie 01:49
AROB: Pole powierzchni bocznej Pb =3ah , 2Pp = 2* a2√34 = a2√32
Na podstawie treści mamy równanie:
3ah = a2√32 /:3a hp = a√32
h = a√36
Z zaznaczonego na czerwono trójkąta wyznaczamy funkcję sinα:
sinα = hpd
Potrzebną długość przekątnej d wyznaczamy z tw. Pitagorasa:
d2 = h2 + a2
d2 =( a√36)2 +a2
d2 = 3a236 + a2
d2 = 1312a2
d = a√1312 = a√396
Zatem mamy:
sinα = a√32 : a√396 = 3√3√39 = 3√113 =
3√13 = 3√1313
25 sie 01:50
AROB: Nie zauważyłam
Eta, że jeszcze wróciłaś na forum i sobie spokojnie dłubałam.
Dziękuję za współpracę. Dobrej nocy (po dzisiejszych emocjach)
25 sie 01:56
AROB: Eta, przepraszam, że jeszcze wracam , ale mam prośbę. Podziwiam Twoje czytelne zapisy
ułamków, gdzie licznik i mianownik są oddalone od kreski ułamkowej. Mogłabym prosić o
informację, jak to robić?
Mnie się to na razie nie udaje.
25 sie 02:02
Eta:
Witam w gronie "nocnych marków"

Emocje już opadły i jest O.K
Miłych snów!
25 sie 02:04
Eta:
Nie ma sprawy

zamias małego u wpisujesz duże U
z małym u masz tak :
12
Tylko przy uzyciu dużedo U zapisy sie casami zlewają więc by tego uniknąć to ja
stosuję ........ ( kropeczki)
25 sie 02:08
Eta:
Przepraszam za zjedzone literki , ale już oczy mi wysiadają

Dobranoc!
25 sie 02:10
AROB: Serdecznie dziękuję i jeszcze raz dobranoc!
25 sie 02:15
AROB: | 1 | |
| Swietnie! Dzięki  ! |
| 2 | |
25 sie 02:18
Eta: 
własnie na to czekałam
25 sie 02:19
AROB:
25 sie 02:21