WARIANT I.
AE = 10
EB = 12
Korzystając z tych danych i tw. Pitagorasa oblicz h.
Znając h łatwo obliczysz pole oraz promień.
WARIANT II.
AE = 12
EB = 10
AB = AE + EB = ...
AB = BC = CD = DA
Tak jak wyżej.
AB = a = 10 + 12 = 22
ΔACE: h2 + 102 = a2 ⇒ h2 = 222 − 102 = 484 − 100 = 384
h = √384 = √64*6 = 8*√6 − wysokość rombu
Pole rombu:
P = a*h = 22*8*√6 = 176*√6 − pole rombu
Wysokość romb jest średnicą okręgu wpisanego w romb.
2*r = h
| h | ||
r = | = 8*√6/2 = 4*√6 | |
| 2 |
Czy jest tylko jedno rozwiązanie?