liczby całkowite
Mariusz: Proszę o pomoc i wskazówki do zadań
Zad 1
wykaż że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3 , to p
2−1 jest liczbą podzielną przez 24
wywnioskowałem że
p
2−1=(p+1)(p−1) i że są to liczby parzyste ale nie wiem co dalej
Zad 2
wykaż że jeżeli liczba n jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych, to liczba 5n równiez ma
tę własność.
a
2+b
2=n
5n=5(a
2+b
2)
Z góry dzięki za pomoc
24 sie 19:07
tim: Skąd te zadania?
24 sie 19:47
boxik: Odp. dla Mariusza p−1 czyli 5−1=4, p+1=5+1=6 zaś 4*6=24 itd następna liczba pierwsza to i zas
6*8=48 to liczba podzielna przez 24 czyli dowodzik indukcyjny
24 sie 19:50
boxik: drugie masz dobrze tylko=5a2 +5b2
24 sie 19:52
Mariusz: ale tak na liczbach to nie można trzeba napsać rozwiązanie

Drugie też nie jest dokończone. Czekam na pomoc
24 sie 20:28
tim: A ja na odpowiedź...
24 sie 21:01
Mariusz: Z KIEŁBASY

pewnie wiesz o czym mówie
24 sie 21:13
Bogdan:
Wyjaśnienia boxika nie są właściwe.
1. Weźmy trzy kolejne liczby naturalne: p − 1, p, p + 1,
gdzie p jest liczbą pierwszą większą od 3. Mamy wykazać, że p2 − 1 jest podzielne przez 24.
Wśród trzech kolejnych liczb naturalnych jest zawsze jedna podzielna przez 3. Nie może
nią być liczba p, bo p jest liczbą pierwszą większą od 3. Liczbą podzielna przez 3 może być
p − 1 albo p + 1. Iloczyn tych dwóch liczb jest więc też podzielny przez 3, bo jedna
z nich jest wielokrotnością 3. Ten iloczyn to: (p − 1)(p + 1) = p2 − 1.
Wiemy już, że p2 − 1 jest liczbą podzielną przez 3. Trzeba jeszcze wykazać, że p2 − 1
jest podzielny przez 8.
Liczba p jest nieparzysta, jest więc postaci 2k + 1, k∊N.
p2 − 1 = (2k + 1)2 − 1 = 4k2 + 4k + 1 − 1 + 4k2 + 4k = 4k(k + 1).
Liczby k oraz k + 1 są kolejnymi liczbami naturalnymi, a więc wśród nich jest jedna
podzielna przez 2, stąd 4*k*(k +1) jest podzielne przez 8.
Iloczyn (p − 1)(p + 1) = p2 − 1 jest podzielny przez 3 i jest podzielny przez 8, a więc
jest podzielny przez 24.
2. n = a2 + b2. mamy wykazać, że liczba 5n jest sumą dwóch kwadratów.
Weźmy liczby: 2a − b oraz a + 2b.
(2a−b)2 + (a+2b)2 = 4a2−4ab+b2 + a2+4ab+4b2 = 5a2+5b2 = 5(a2+b2) = 5n.
Liczba 5n jest sumą kwadratów dwóch liczb: 2a − b i a + 2b..
24 sie 23:18
Mariusz: Dziękuje Bogdan
25 sie 18:46