ostatnie zadanie z różniczki
olivier: √8,88
24 sie 19:18
Bogdan:
Mamy obliczyć przybliżenie
√8,88. Skorzystamy z zależności: f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)*Δx
| | 1 | | 1 | |
x0 = 9, f(x0) = f(9) = √9 = 3, f'(x0) = f'(9) = |
| = |
| |
| | 2√9 | | 6 | |
| | −12 | | −3 | |
Δx = 8,88 − 9 = −0,12 = |
| = |
| |
| | 100 | | 25 | |
| | 1 | | −3 | | 1 | | 49 | |
√8,88 ≈ 3 + |
| * |
| = 3 − |
| = 2 |
| = 2,98 |
| | 6 | | 25 | | 50 | | 50 | |
Sprawdzenie: 2,98
2 = 8,8804
24 sie 22:09
robert: gratuluje Bogdan za talent
dzięki za pomoc
25 sie 19:04
AS: Można również skorzystać z wzoru przybliżonego
| | 0.12 | |
Dla √8.88 = √32 − 0.12 = 3 − |
| = 3 − 0.02 ≈ 2.98 |
| | 2*3 | |
25 sie 19:32
ed: wstaw znaki + − * / √ tak aby zgadzał się wynik
8...8...8=6
2 wrz 21:20
ed: Kto pomoże? wstaw znaki + − * / √ tak aby zgadzał się wynik
8...8...8=6
2 wrz 21:22