ZADANKO
andrew: Pewien pan spłacił dług w wysokości 5100 zł w dwunastu ratach, z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 50 zł. Ile wynosiła pierwsza, a ile ostatnia? Wiem że Sn to 5100 zł, a n to 12,
zaś r równa się −50, ale niestety nie jestem w stanie podłożyć tych wartości do wzoru. Czy
ktoś mógłby mi z tym pomóc?
24 sie 12:24
Monia:
| | 2x+(12−1)*(−50) | |
5100= |
| *12 |
| | 2 | |
5100=(2x−550)*6
5100=12x−3300
5100+3300=12x
8400=12x
x=8400:12
x=700
gdzie x− to a
1 ciągu arytmetycznego o r=−50, czyli pierwsza rata
zaś ostatnia a
n=a
1+(n−1)*r
a
12=700+11*(−50)
a
12=700−550
a
12=150
24 sie 12:40
andrew: wielkie dzięki
24 sie 12:53