3Pytania?
andrew: Pierwsze pytanie to, czy istnieje sposób na wyznaczenie a1 z a7 równego np. 125, nie musząc
dzielić nieustannie przez q ktore w tym przypadku wynosi 5?
Drugie pytanie brzmi, jak mogę wyznaczyć iloraz ciągu geometrycznego q mając takie dane, a1 =
6 zaś a5 = 227?
Trzecie pytanie a właściwie zdanie wygląda następująco, wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu
geometrycznego (an) wiedząc, że a5 − a3 = 1680 a a3 + a4 = 560.
Próbowałem sam uzyskać odpowiedzi na te pytania z pomocą podręcznika i zadań zawartych na tej
stronie, lecz niestety mi się nie powiodło, z gory dziękuję za waszą uprzejmą pomoc.
24 sie 13:53
Bogdan:
| | an | |
1. an = a1qn−1 ⇒ a1 = |
| |
| | qn−1 | |
| | 53 | | 1 | |
a7 = 125 = 53 ⇒ 53 = a1*56 ⇒ a1 = |
| = 53−6 = 5−3 = |
| . |
| | 56 | | 125 | |
2. a
1 = 6
| | 2 | | 2 | |
a5 = |
| ⇒ |
| = 6*q4 ⇒ |
| | 27 | | 27 | |
| | | | 27 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
⇒ q4 = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 27 | | 6*27 | | 3*27 | | 81 | | 34 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
q4 = |
| ⇒ q4 − |
| = 0 ⇒ (q2 − |
| )(q2 + |
| ) = 0 ⇒ |
| | 34 | | 34 | | 32 | | 32 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇒ (q − |
| )(q + |
| )(q2 + |
| ) = 0, |
| | 3 | | 3 | | 32 | |
3. Trzeba rozwiązać układ równań:
1. a
5 − a
3 = 1680 ⇒ a
1q
4 − a
1q
2 = 1680 ⇒ a
1q
2(q
2 − 1) = 1680
2. a
3 + a
4 = 560 ⇒ a
1q
2 + a
1q
3 = 560 ⇒ a
1q
2(1 + q) = 560
Dzielimy równania stronami:
| a1q2(q2 − 1) | | 1680 | |
| = |
| , a1 ≠ 0, q ≠ 0, q ≠ −1. |
| a1q2(1 + q) | | 560 | |
| a1q2(q − 1)(q + 1) | | 1680 | |
| = |
| |
| a1q2(1 + q) | | 560 | |
Po skróceniu otrzymujemy: q − 1 = 3 ⇒ q = 4
Wstawiamy obliczone q do jednego z równań układu:
| | 560 | |
a1q2(1 + q) = 560 ⇒ a1 * 16 * 5 = 560 ⇒ a1 = |
| = 7 |
| | 80 | |
Odp.: a
1 = 7, q = 4
24 sie 14:31